Mintaprojekt egy gyermekbarát, biztonságos városért

2023.06.15.
Mintaprojekt egy gyermekbarát, biztonságos városért
Az iskolába már egyedül járó gyerekek városi biztonságérzetét vizsgálta a MOME Innovációs Központ a Budapesti Közlekedési Központtal és az ELTE PPK Ember–Környezet Tranzakció Intézettel közösen. A projekt részeként olyan ülő- és tárolófelülettel kombinált, kirohanásgátló installációt készítettek a Kertész utcai iskola elé, amely az autósokat is lassításra ösztönzi.

Szűk, forgalmas utcák, keskeny járdák, rengeteg parkoló autó és annál kevesebb zöldfelület – Erzsébetváros jellegzetességei a kerületben tanuló több száz diák mindennapjaira hatnak. Hogy milyen környezetben vezet az út az iskolába, milyen lehetőségeket kínál a környék a tanítás utáni kikapcsolódásra, nagyban befolyásolja a gyerekek fizikai és mentális egészségét. Ez jelentette a kiindulópontot ahhoz a gyerekek mobilitását vizsgáló kutatáshoz, amelyet a MOME Innovációs Központ, a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) és az ELTE PPK Ember–Környezet Tranzakció Intézettel hívott életre. A fő kérdés az volt, hogy a városi terek kialakításánál hogyan érvényesülhetnek a gyerekek szempontjai, miként érdemes fejleszteni a gyerekek mikromobilitását. A kérdés megválaszolására a szervezők urbanistát, klíma-, fenntarthatóváros- és mikromobilitás szakértőket, közlekedésmérnököt, valamint a Hintalovon Alapítványt kérték fel.

A kutatás részeként négy különböző iskolában tartottak workshopokat, amelyeken kiderült, hogy

a tanulók elképzelhetetlennek tartják a felnőttekre szabott környezet megváltoztatását.

„A gyerekek többször említették, hogy azt érzik, a köztéri helyek általában nem nekik szólnak. Számunkra a legmeglepőbb kifejezések a “láthatatlanság” és az “útban levés” voltak. Ez a fajta helynélküliség és liminalitás-jelenség a kutatás keretein túl is mélyen elkezdett bennünket foglalkoztatni” – fogalmazott Szerencsés Rita, a MOME IK munkatársa, a kutatás vezetője. Hozzátette: a projekt újszerűsége a szektorokon átívelő példaértékű partnerség, valamint a téma komplex, kutatás és részvételi alapú megközelítése is, amely a régióban elsőként ötvözi az iskolák városi környezetének vizsgálatát a gyerekek közlekedési és térhasználati szükségleteinek megismerésével.

A kutatók a diákokat is bevonták a prototípus tervezésébe, amely során kirajzolódott, hogy a gyerekek körében a játszótereket helyettesítő, köztéri időtöltésre alkalmas eszközökre, a maradás-haladás tereinek fejlesztésére, több térre és zöldre, a kerülőutak ismeretére, fényre, tárolási lehetőségekre, illetve a tömegközlekedési megállók levegősebbé tételére van leginkább igény. A szempontokat figyelembe véve született meg a “Láda” alapelemekből álló moduláris köztéri rendszer, amely egyszerre funkcionál kirohanásgátlóként az iskolák előtt, biztosít ülő-, tároló- és zöldfelületet, valamint az autósok számára is jól látható, ezáltal potenciálisan a forgalmat is lassítja. A kísérleti jelleggel kihelyezett installáció végleges verzióját, a begyűjtött tapasztalatok függvényében, a következő tanévben alakítják ki.

A projektvezetők azt remélik, hogy az elkészített prototípus mentén sikeresen lehet majd párbeszédet kezdeményezni az önkormányzatokkal és a várostervezőkkel a gyermekek biztonságosabb közlekedésének érdekében.

A kutatásban közreműködtek:

Szerencsés Rita kutatásvezető, a MOME Innovációs Központ Social Design Hubjának kutatója, lllés Anikó pszichológus, a MOME Elméleti Intézet MA szakfelelőse, Bényei Judit, a MOME Elméleti Intézet tanszékvezetője, Dúll Andrea környezetpszichológus, az ELTE PPK dékánhelyettese, Berze Iván Zsolt, az ELTE PPK környezetpszichológusa, Tóth Csaba, Erzsébetváros Klímakabinet vezetője, Molnár Berta, a BKK mobilitásfejlesztési munkatársa, Pomázi Renáta építész szakértő, Marosán Borbála szociális design kutató, Herrmann Markus formatervező, valamint Dér Kinga, a MOME IK projektmenedzsere. A kutatás során megrendezett kerekasztal-beszélgetést a Holland Királyság Nagykövetsége Budapest támogatta.