Mit látunk az anyagban neutronokkal?

Mit látunk az anyagban neutronokkal?
02/28

2019. február 28. 17:00 - 19:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)

02/28

2019. február 28. 17:00 - 19:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)


Belgya Tamás előadása a Budapesti Neutron Centrumban végzett kutatásokból vett példákon keresztül mutatja be a különböző anyagvizsgálati módszereket, kiemelve azokat, amelyekben a neutronokkal történő megvilágítás előnyt jelent.

Az anyagok belső szerkezetének megismerése a tudományos kutatások egyik alapvető feladata, és ehhez ma már számos módszer áll rendelkezésre. Közülük is kiemelkednek a képi megjelenítést megvalósító módszerek, ahol sugárzással világítják át a különféle anyagokat, hogy feltárják belső szerkezetüket. A töltés nélküli neutron az anyaggal gyenge kölcsönhatásban áll, ezért az anyagba mélyen behatol, ami lehetővé teszi a képalkotást a mikrométernél lényegesen vastagabb anyagok esetében is, szemben a röntgen- vagy a látható fénnyel történő megvilágítással.

Belgya Tamás 1982-ben fizikus diplomát, 1986-ban doktori fokozatot szerzett az ELTE-n, 1986-ban pedig az MTA-n megkapta a fizikai tudományok kandidátusa minősítést.  1982 óta az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának főigazgató-helyetteseként dolgozik, kutatási területe többek között az atommagszerkezet, a prompt gamma aktivációs analízis, a neutron radiográfia/tomográfia és a megújuló energiák. Munkájáért 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

A tizenegyedik éve futó „Az atomoktól a csillagokig” sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak. Az elhangzott előadások elérhetők a programsorozat hivatalos Youtube-csatornáján.