Mit tanítottak a Rabbiképzőben?

Mit tanítottak a Rabbiképzőben?
12/13

2017. december 13. 16:00

ELTE BTK Kerényi Károly terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.,F ép.)

12/13

2017. december 13. 16:00 -

ELTE BTK Kerényi Károly terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.,F ép.)


Az ELTE BTK Bibliatudomány minor szak "Az Írás arcai – bibliai előadások" című sorozatának szemeszterzáró alkalmán Biró Tamás tart előadást.

„Egy neológ rabbiképzőben, ha ad magára valamit, az összes szentírástudományra vonatkozó elméletet megtanítják” – nyilatkozta Schweitzer József volt országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet egykori rektora 2012-ben. Majd így folytatta: „Azonban hozzáteszik, hogy ezt nem mi mondjuk.” Mi ennek a kettős hozzáállásnak a háttere?

Az 1877-ben megalapított Rabbiképző olyan rabbik kinevelését tűzte ki célként , akik egyszerre élnek a zsidó hagyományban és a kortárs tudományban. Azonban még nem végzett az intézményben az első rabbi, amikor Julius Wellhausen megjelentette a Prolegomenát. Vajon összeegyeztethető a hagyomány és a tudomány? Meddig mehet el egy rabbi a kritikai tudományok terén? Mit hirdethet a szószéken, mit taníthat a hittanon, és mit írhat a műveiben? És a sokak által feltett kérdés: vajon tanítottak bibliakritikát a Rabbiképzőben?

Biró Tamás nyelvész és hebraista, jelenleg tudományos főmunkatárs az ELTE Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszékén. Korábban oktatott a Groningeni Egyetemen és a Yale Egyetemen, és NWO Veni ösztöndíjas volt az Amszterdami Egyetemen. Fő kutatási területei, a számítógépes fonológia és a kognitív vallástudomány mellett a neológ zsidóság megértése is régóta foglalkoztatja.

Facebook

A félév tematikája