Mitől függ, hogy rosszat álmodunk-e?

2022.07.14.
Mitől függ, hogy rosszat álmodunk-e?
Mindannyian keltünk már fel fáradtan egy-egy rossz éjszaka után. De vajon az éjszakai alvás minősége előre jelzi-e, hogy a következő nap hogyan funkcionálunk? És egy gyenge nap bejósolja-e, hogy felkavaró álmaink lesznek? A PPK kutatói a nappali szubjektív élmények és az álom emocionális dimenzióinak időbeli összefüggéseit vizsgálták legújabb cikkükben.

Az ELTE pszichológusai olyan fiatal, egészséges egyetemistákat vizsgáltak, akik hetente több alkalommal is képesek ébredés után felidézni álmaikat. A résztvevők három héten keresztül naponta háromszor rövid kérdőíveket töltettek ki egy online platformon. A kutatók célja a pszichotikus élmények és az álomérzelmek közötti időbeli összefüggések vizsgálata volt.

Az első kérdőívet a résztvevők ébredés után küldték be, ebben értékelték alvásuk minőségét és felidézték éjszakai álmukat. Ötfokú skálán jelölték azt is, mennyire jellemezték az álmot olyan érzelmek, mint például az öröm, lelkiismeretfurdalás, elégedettség, meglepetés, félelem. A második és harmadik kérdőívet délután töltötték ki az egyetemisták, ezekben a hangulatukról és pszichotikus tapasztalataikról számoltak be.

A beérkezett válaszok alapján Báthori Noémi, Polner Bertalan és Simor Péter kimutatták, hogy a napközben regisztrált pszichotikus jellegű tapasztalatok egyértelműen összefüggésbe hozhatók a következő éjszakai álomban tapasztalt érzelmekkel.

Az este jelentett kellemetlen élmények éjszaka szembetűnően negatívabb álmokhoz vezettek,

illetve az esti kellemes hangulat is előre jelezte az álmok pozitív jellegét. Az álmok minősége, az álmokban megélt érzelmek és a rákövetkező nap átélt érzelmek között azonban a kutatók nem találtak kapcsolatot. 

Összességében tehát az látható a vizsgálatból, hogy az elalvás előtti időszak tapasztalatai vannak inkább hatással az álmainkra, álmaink kevéssé befolyásolják az utána következő napunkat. Az eredményekből mindemellett az is kitűnt, hogy aki hajlamosabb a szokatlan élményekre, a szétszórtságra vagy az örömtelenségre, annak az álmai is rosszabb hangulatúak, és ezek az álmok bejósolják a másnapi koncentrációs problémákat és a bizarr élmények személyen belüli erősödését is.

A teljes tanulmány az alábbi linken érhető el.

Forrás: ELTE PPK