Kiválósági Központ létesül az ELTE-n

2017.09.18.
Kiválósági Központ létesül az ELTE-n
Az ELTE Természettudományi Kara Perczel András egyetemi tanár vezetésével több mint 763 millió forintos támogatásból Anyagtudományi, Szerkezeti Kémiai és Biológiai Kiválósági Központot épít fel, melynek eredményei az élettudományok fontos kérdéseire adhatnak válaszokat, és az anyagtudomány területén alakíthatnak ki új megoldásokat. A projektben résztvevő hat kutatócsoport különböző nézőpontja és megközelítési módja hozhat a témában jelentős áttörést nemzetközi szinten is.

A "VEKOP-2.3.2-16-2017-00014 biokompatibilis nano- és mezorendszerek tervezése és fejlesztése amiloid szálképzés alapján" című projekt célja Kiválósági Központ létrehozása kémiai, biokémiai és anyagtudományi fókusszal. A Kiválósági Központban az ELTE TTK Kémiai, Biológiai és Matematikai Intézetének hat eltérő tudományos hátterű, kiemelkedő eredményességgel működő kutatócsoportjának újszerű együttműködése hozhat áttörést Kiss Éva, Császár Attila, Grolmusz Vince, Pál Gábor, Perczel András és Vellai Tibor vezetésével. A hat csoportban folyó kolloidkémiai kísérletek, kvantumkémiai modellezés, bioinformatikai analízis, irányított peptid-, fehérjeevolúciós és preparatív szerves kémiai munkák, spektroszkópiai és krisztallográfiai mérések, valamint az in vivo genetikai kísérletek összehangolása lehetővé teszi az egyszerre fókuszált, mégis nagyívű kutatás kialakítását az ELTE-n. 

A közös munka fókuszában az egyes fehérjék térszerkezetének és dinamikájának megértése után, a molekula modellezés, analízis és komplex mérések alapján előállított új nano-rendszerek célkeresztjében fontos orvosbiológiai kérdések állnak: az eredmények társadalmi és gazdasági jelentőséggel bíró felfedezésekhez is vezethetnek.

A megvalósuló kutatások egyszerre hordoznak kiaknázható anyagtudományi lehetőségeket (önszerveződő, kompakt nanorendszerek, biokompatibilis ragasztók) és

hozhatnak megoldást az élettudományok olyan súlyos kihívásaira, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy bizonyos rákos megbetegedések.

A kutatási eredményeket illetve a projekt keretében beszerzendő, világszínvonalú berendezéseket a Kiválósági Központ beépíti az egyetemi oktatásba. Fontos célkitűzés, hogy új, nemzetközi színvonalú, jól hasznosítható gyakorlati tudást adjanak át az egyetemi oktatás és kutatóképzés különböző szintjein. Az új feladatok kapcsán a projekt várhatóan 12 új munkahely létrejöttéhez is hozzájárul.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. szeptember 1. - 2021. augusztus 31. között.