Mongol ostromtechnika

Mongol ostromtechnika
04/08

2021. április 08. 17:30 - 18:00

online

04/08

2021. április 08. 17:30 - 18:00

online


Folytatódik az ELTE BTK ismeretterjesztő sorozata, „A tatárjárásról sok szemmel: régi kérdések, új válaszok”. Áprilisban Kotán Dávid a pusztítás eszköztárát vizsgálja a Távol-Kelettől a Magyar Királyságig.

A legújabb interdiszciplináris vizsgálatok alapvetően megváltoztatták a tatárjárás értelmezését. A legfontosabb történeti kérdések új megvilágításba kerültek több tudományterület eredményei alapján, de mindeddig nem született olyan összefoglaló munka, amely mindezeket figyelembe vette volna. "A tatárjárás Magyarországon és a mongol hódítás eurázsiai összefüggései" című kutatási program legfontosabb célkitűzése az, hogy a tatárjárás eseményeinek és következményeinek alapvetően új történeti értelmezését nyújtsa széles nemzetközi kitekintésben. A projektet az NKFIH K 128880. számú pályázata támogatja.

Kotán Dávid a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának másodéves doktorandusza, fő kutatsi témái a középkori ostromtechnika és hadiépítészet, valamint a középkori távolsági mechanikus fegyverek és az ezekhez köthető régészeti leletanyagok vizsgálata.

Az előadás Zoomon követhető, további információ a Facebook-eseményben.