”MTMT Minősített folyóirat” címet nyert három BTK-s folyóirat

2023.01.23.
”MTMT Minősített folyóirat” címet nyert három BTK-s folyóirat
Az elismerés mind az egyetemen belül, mind országosan kiemelkedőnek számít: jelenleg mindössze 14 hazai tudományos folyóirat rendelkezik a címmel, közülük 3 az ELTE Bölcsészettudományi Karhoz kötődik.

Az MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára - nemzeti tudományos bibliográfia) Repozitóriumminősítő Szakbizottsága a benyújtott minősítési kérelmek alapján tanúsítványt adott ki három ELTE-s  tudományos online folyóiratnak, valamennyi a Bölcsészettudományi Karhoz kötődik. A Lejanát a Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszék, a RussianStudies.hu-t az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért, a Távol-Keleti Tanulmányokat az ELTE adja ki.

A minősítési protokoll online adatbázis alapú szoftverben (is) közreadott, open access (nyílt hozzáférésű), ill. késleltetett open access publikációs modell szerint megjelenő folyóiratok publikálási gyakorlatának minősítésére szolgál. Az eljárás során vizsgálják a folyóirat minőség-ellenőrzési folyamatát (peer review), valamint a potenciális szerzők és olvasók tájékoztatásának gyakorlatát. A minősítés célja, hogy támogassa a szerkesztőségek munkáját, elősegítse a hazai webes folyóiratok egységes működésének kialakítását, ami biztosítja a cikkek bibliográfiai adatainak MTMT-be való gépi adatfeltöltését is.

Az elismerés a kitartóan munkálkodó szerkesztőbizottságoknak, a színvonalas kutatásokat végző szerzőknek, az ELTE BTK-hoz kötődő folyóiratok erősítéséért, presztízsének és láthatóságának növeléséért felelős kari koordinátor, Markó-Markechné Zelei Edit hatékony támogatásának, illetve az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár Oktatás- és Kutatástámogatási Osztály közreműködésének köszönhető.

Forrás:
Minősített folyóiratok
Repozitóriumminősítő Szakbizottság
Webes tudományos folyóiratok MTMT minősítése