Műfordítás – dalművek – műdalok

Műfordítás – dalművek – műdalok
11/10

2016. november 10. 13:30 - 17:00

ELTE BTK Kodály-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F. mfsz.)

11/10

2016. november 10. 13:30 - 17:00

ELTE BTK Kodály-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F. mfsz.)


Az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszék és a Zenei Tanszék interdiszciplináris konferenciát szervez a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat részeként 2016. november 10-én a Trefort-kertben.

A konferencia szervezői egy tudományosan eddig kevéssé vizsgált szakterülettel, a vokális zeneművek szövegfordítási problémáival szeretnék megismertetni az érdeklődőket: a rövid, kb. 20 perces előadások során az előadók „kedvcsinálóként” arra vállalkoznak, hogy a résztvevők számára átfogó képet adjanak a dalok, operák, kórusművek világának speciális, egyben sok félreértésre, szakmai anomáliára alkalmat adó részéről.

Az esemény egyben úttörő kezdeményezés, is, hiszen a fordítási ekvivalencia vagy a szöveg-zene koherencia kérdéseit érintő témakörök rendszeres szakmai konzultációt, egyeztetést igényelnének, s az előadók/befogadók naprakész tájékoztatása szintén több fórum lenne szükséges. Emellett fontos szempont a két tudományág képviselőinek közös munkára biztatása, főként a konferencia címében jelölt „határterületeken”. A mostani rendezvény sikere tehát egy reménybeli rendezvénysorozat indulását is jelentheti.

Részletes program

ELTE BTK FTT