Nagy jövőt jósolnak a Kovács testvéreknek

2018.06.12.
Nagy jövőt jósolnak a Kovács testvéreknek
Az ELTE BTK magyar szakos hallgatói, Kovács Viktor és Kovács Dominik II. helyezést értek el a Litera drámapályázatán, valamint a tavalyi évet követően az idei POSZT-on is bemutatták egy drámájukat.

Arany-programjának részeként a Litera online irodalmi lap "Magyar ballada" címmel drámapályázatot hirdetett: hét drámaírót kért arra, hogy Arany javasolt balladáinak (Ágnes asszony, Szőke Panni, A hamis tanú, Árva fiú, Tengeri-hántás, Hídavatás, Vörös Rébék, Tetemre hívás, A varró leányok, Éjféli párbaj) világát, hangulatát alapul véve, bizonyos főbb elemek (szereplők, helyszín, szüzsé) megtartásával írjanak egyfelvonásos drámát. A szerkesztőség felfogásában az Arany-balladák  társadalmi jelenségeket is feldolgozó lélektani drámák, amelyeknek ma is aktualitásuk van. „Mi történne egy, az eredetitől gyökeresen eltérő helyszínen és körülmények között Ágnes asszonnyal, Szőke Pannival, Pörge Danival, Kund Abigéllel, Rebi nénivel? Milyen tanulságokhoz vezet A hamis tanú vagy az Árva fiú újragondolása?” – tették fel a kérdést.

Az eredményhirdetésre 2018. június 10-én este a Margó Fesztiválon, a PIM-ben került sor, ahol színészek tolmácsolásában részletek hangoztak el a művekből, majd a Litera főszerkesztője, Nagy Gabriella  és Lőkös Ildikó dramaturg vezetésével bemutatkoztak a szerzők, végül a zsűri bejelentette a "Magyar ballada – Kortárs egyfelvonásosok Arany-balladákra" felhívás győzteseit. Második helyen végzett a Kovács Dominik és Kovács Viktor testvérpár Bérnász című egyfelvonásosukkal, melyet az Éjféli párbaj alapgondolatát felhasználva írtak.

Kovács Viktor és Kovács Dominik 1996-ban születtek, 2016 óta az ELTE BTK és az ELTE Eötvös Collegium hallgatói. Elsőként a 2013-as gyulai Erkel Diákünnepről tértek haza győztesként, azóta több irodalmi folyóiratban is publikáltak. Négykezes kisepikáik többek között a Bárka folyóiratban, a Hévízben, az Új Forrásban, a Műút portálon és a Félonline-on jelentek meg. A Jégtorta című művükből 2017-ben Hegedűs D. Géza rendezett felolvasószínházat, és a berlini Theatertreffen is fölfigyelt rá.

A POSZT-on június 11-én már bemutatták legújabb színművüket, a Mintapintyet is. A darab főhőse, Molnár Zsóka sok minden lehetett volna: háborús áldozat, osztályidegen értelmiségi, amerikai nagynéni vagy flitteres operett-sztár – de végül az égetthalmi falumúzeum igazgatójaként nyugdíjazták 63 évesen 2003-ban. A zebrapintyekkel társalgó, vidéki emlékházi avatóbeszédre készülő magányos nő életének bonyodalmai közepette kibontakozik az 1930-as évektől máig tartó magyar valóság.