Nagy siker a nemzetközi Mengyelejev-diákolimpián

2020.07.21.
Nagy siker a nemzetközi Mengyelejev-diákolimpián
Hét érmet nyertek a magyar diákok, köztük az ELTE Apáczai gyakorlógimnáziumának tanulói a koronavírus-járvány miatt online megrendezett rangos versenyen. A hazai csapatot Magyarfalvi Gábor, az ELTE Természettudományi Kar adjunktusa készítette fel.

A nemzetközi versenyt áprilisban rendezték volna meg Budapesten, ez azonban a járvány miatt meghiúsult, így a nemzetközi tudományos diákolimpiák sorában most először személyes találkozás nélkül, de egységes feltételekkel 28 ország 130 diákja mérhette össze kémiatudását a legnehezebbnek tartott nemzetközi kémiaversenyen.

Magyarfalvi Gábor, aki korábban maga is részt vett a versenyen, 2012 óta készíti fel a diákokat. A csapatvezető szerint a Mengyelejev-verseny feladatai komoly kihívást jelentenek mindenkinek, még doktorált kémiatanároknak is. „Mindig nagy öröm olyan diákokat felkészíteni, akik szeretnének tanulni” – mondta, hozzátéve, hogy a versenyzők középiskolai tanárai is rengeteget segítenek a felkészülésben, és az ELTE Kémia Intézetéből egy nagyobb csapat dolgozik velük.

Az idei távolimpián elmaradt a laborgyakorlat, a versenyzők két elméleti fordulón vettek részt, két ötórás dolgozatot írtak, amelyben rejtvényjellegű kérdések és többlépéses, összetett feladatok, illetve kifejtendő, megoldandó számolások szerepeltek. A dolgozatokat személyes és videófelügyelet mellett írták meg angolul vagy oroszul, a javítást a feladatszerzőkkel szintén videókapcsolaton keresztül beszélték át. 

Mivel idén Magyarország lett volna a rendező, a szokásos négy helyett tíz diákot nevezhettek be, közülük ezüstérmet (14–39. helyezés) kapott Kapdos Ádám (Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen) és Benkő Dávid (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest). Bronzérmet (40–78. hely) szerzett Ficsór István Dávid (Református Gimnázium, Kecskemét), Kozák András (ELTE Apáczai Gimnázium), Fajszi Bulcsú (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Babcsányi István (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Borbás Balázs (Kökönyösi Gimnázium, Komló). Simon Vivien (ELTE Apáczai Gimnázium), Kóta Kata (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged) és Garamvölgyi István (Katona József Gimnázium, Kecskemét) dicséretet kapott.

Magyarfalvi Gábor arról is beszélt, hogy a legjobb egyetemekre jutnak be a Mengyelejev-diákolimpián jól szerepelt magyar diákok, a most versenyző fiatalok közül például ketten is a Cambridge Egyetemen tanulnak tovább.

A diákolimpiát jövő tavaszra ismét Budapestre tervezik.

Forrás: MTI
Fotó: Facebook/Középiskolai Kémiai L