Hírek, felhívások (archívum)

Nagy sikerrel zajlott a Kémia Intézet Alumni találkozója

2018.02.07.
Nagy sikerrel zajlott a Kémia Intézet Alumni találkozója
2018. február 2-án nagy sikerrel, több mint 140 résztvevővel valósult meg a Kémia Intézet éves Alumni programja. A rendezvény megvalósítását az ELTE Alumni Központ támogatta.

A résztvevők közül az első végzettek 1956-ban, míg a legfrisebb megjelent diplomásunk 2018-ban szerzett elismerést.

Az ünnepséget Turányi Tamás, az ELTE Kémiai Intézet igazgatója nyitotta meg, illetve köszöntő beszédet mondott Pataky Csilla az ELTE Alumni Központ menedzsere.

A beszédeket Schiller Róbert kémikus előadása követte Mozart és az ércdúsítás (Born Ignác lovag) címmel, ahol számos érdekességet tudtunk meg Born Ignác és a bécsi elit köreinek korabeli életéről, illetve Mozart kapcsolatairól.Többek között azt is megtudhattuk, hogy 1776-ban Mária Terézia Bécsbe hívta a császári természettudományi gyűjtemény (Naturalienkabinet) rendezése és leírása céljából, illetve, hogy abban az időben milyen közel állt egymáshoz a zene és a tudomány. Mozart, jeles zeneszerző Born Ignác tiszteletére írta Die Mauererfreude című kantátáját. Born Ignác természettudományos ténykedése mellett a bécsi szellemi közéletbe is aktívan bekapcsolódott, és tagja volt a szabadkőműves mozgalomnak is. Az 1700-as évek végén elsősorban az arany- és ezüstércek amalgámozának tökéletesítésével foglalkozott, ezeknek a kutatásainak köszönhette hírnevét.

Az előadást a Chemical Singers kiváló műsora követte, ami elsősorban az MTA Kémiai Kutatóközpont laborjából szerveződött, több ELTE alumnus részvételével. A zenei előadás után kötetlen beszélgetéssel folytatódott az este további része.
Az eseményen tiszteletét tette Hudecz Ferenc korábbi rektor, Szalay Péter rektorhelyettes és Huszthy Péter akadémikus is.

A részletes programról bővebben itt olvashat, további képek az eseményről a Kémiai Intézet honlapján.

ELTE Alumni
Facebook

TTK Kémiai Intézet Alumni találkozó

TTK Kémiai Intézet Alumni találkozó

0

/

0

0

/

0