Nagyító alatt a betegségek

2017.02.08.
Nagyító alatt a betegségek
A gyulladásos és autoimmun betegségek hátterében álló, valamint a tumorok kialakulását és áttétképződését befolyásoló molekuláris és sejtélettani hatásokat is vizsgálni tudják majd az ELTE kutatói abban a korszerű mikroszkópos központban, amelyet 230 millió forintos támogatással alakítanak ki a Természettudományi Karon. 

Az európai uniós támogatás segítségével a TTK-n két egymást kiegészítő mikroszkópos rendszert szereznek be, amelyek a kutatási feladatok ellátása mellett az oktatás – elsősorban a doktori képzés – korszerűsítését teszik lehetővé. Mind a spinning disc (SD), mind a konfokális lézerpásztázó (CLSM) mikroszkópos rendszer alkalmas arra, hogy fluoreszcens jelzésen alapuló manipulációkat és méréseket élettani körülmények között végezzék el a kutatók. A két mikroszkópból álló, egymást kiegészítő rendszer lehetővé teszi, hogy a kutatók az élő sejtekben lejátszódó sejtbiológiai folyamatokat és kölcsönhatásokat nagy sebességgel, közel valós időben, egyszerre több fluoreszcens jelölést is alkalmazva követhessék.

A beruházásnak köszönhetően elinduló innovatív kutatások új terápiás célpontok felderítéséhez vezethetnek a gyulladásos folyamatok, az autoimmun betegségek és a tumorok esetében, emellett a tanulási folyamatok során az idegsejtek közötti kapcsolatok átalakulását szabályozó, eddig nem ismert molekuláris folyamatok feltárását is lehetővé teszik. Az eszközök beszerzése 2017. január elején elindult, a központ várhatóan 2017 nyarától kezdi meg működését.

A beruházás révén az ELTE 14 kutatócsoportjának mintegy száz oktatója és PhD hallgatója jut korszerű kutatási lehetőséghez.

A technológiai fejlesztés a belföldi kutatási együttműködések megerősítését és a külföldi projektekhez való kapcsolódást is megkönnyíti majd.

A Széchenyi 2020 program Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás című felhívására beadott, VEKOP-2.3.3-15-2016-00007 számú pályázatával az ELTE 230,75 millió forintos támogatást nyert el egy korszerű élettudományi mikroszkópos központ kialakítására. A projekt 3 év alatt, 2016. december 1. és 2019. november 30. között valósul meg.