„Nagyon érzékenyen kell reagálnunk”

2022.04.01.
„Nagyon érzékenyen kell reagálnunk”
Az ukrajnai válsághelyzettel kapcsolatban az egyetem közössége az elsők között tett lépéseket. A Pedagógiai és Pszichológiai Kar oktatói és hallgatói hetek óta menekült gyerekekkel és családokkal foglalkoznak. Az önkéntes programot Balázs Judit tanszékvezető egyetemi tanár, a Gyermekkori Pszichés Zavarok Kutatócsoport vezetője koordinálja.

Balázs Judit és kollégái kezdetben a pályaudvarokon segítettek az érkezők alapszükségleteinek megoldásában. Következő lépésként a Gyermekkori Pszichés Zavarok Kutatócsoport tagjai – pszichológusok, pszichiáterek, orvosok, doktoranduszok, posztdoktorok és hallgatók – néhány nap alatt programot indítottak Ukrajnából menekülő gyerekeknek és családjuknak.  

Az ELTE Pszichológia Intézetében olyan játszócsoportot szerveztek, ahova nyelvi, életkori és bármilyen más kikötés nélkül várták a gyerekeket és családokat. A fix időpontok – minden kedden és csütörtökön találkoztak – állandóságot és biztonságot jelentettek a résztvevőknek.

„Nagyon jó volt látni, hogy a szülők, nagyszülők és gyerekek közeledtek egymáshoz, az alkalmaink során számos további, támogató kapcsolatot alakítottak ki egymással” – emeli ki Balázs Judit. A gyerekek helyzete folyamatosan változik, sokan már iskolába járnak, nekik a napi rutinjuk is kezd kialakulni. A pszichiáter szerint programra továbbra is szükség lesz, annak fókuszát és a tevékenységeket azonban a gyerekek és családjuk éppen aktuális szükségleteihez kell igazítani. 

A PPK-n működő nyitott csoportok és a kutatócsoport munkatársai több helyszínre is járnak heti rendszerességgel. Egy Budapest környéki, izolált helyen levő menekültszálláson olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik legalább egyik szülőjükkel együtt érkeztek Magyarországra. Több héten keresztül ezeknek a gyerekeknek a kutatócsoport biztosított programot, játékos elfoglaltságot – mindeközben szüleiknek egy kis pihenésre lehetőséget.

A kutatócsoport kijár külső helyszínre olyan gyerekekhez is, akik a háború elől szüleik nélkül érkeztek Budapestre, ők az új helyzetben a szüleik hiányát is érzik. Az önkéntesek segítenek elterelni a gyermekek nyomasztó gondolatait és professzionális segítséget is nyújtanak.

„Nagyon érzékenyen kell reagálnunk, nemcsak a gyerekekre és családokra, hanem a munkatársainkra és a hallgatóinkra is” – hangsúlyozza Balázs Judit. A program következő fázisában ezért szupervíziós csoportokat is létrehoznak.

Az ELTE az ukrajnai válsághelyzetre tekintettel segítséget nyújt határon túli hallgatóinak és a hazánkba érkező menekülteknek, az ezzel kapcsolatos aktualitásokat az alábbi oldalon találja. 

Fotó: Menekült gyerekek rajzai a barabási művelődési házban kialakított segítségponton; MTI/Czeglédi Zsolt