Nánási Ágnes (Bárczi, részképzés)

Nánási Ágnes (Bárczi, részképzés)

Képzés ELTE-n: Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, gyógypedagógia

Ország: Hollandia 

Város: Groningen

Fogadóintézmény: Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Ösztöndíj: Erasmus

Ösztöndíjas időszak: 2015. 02.01. - 2015.06.30.

„A kint megtapasztalt új szemléletek segítenek az itthoni nehézségek megoldásában. Erős pszichológiai hatása volt az Erasmusnak. Az otthontól távol sok újat megtud magáról az ember."

Miért ezt a fogadóintézményt választottad?
Jó tapasztalatokat hallottam a hallgatótársaimtól, akik már töltöttek ott Erasmus-félévet.  Szociális szakmát tanulok, a hollandok kifejezetten jók ezen a területen. Vidéki városba akartam kerülni, ami olcsóbb, mint a fővárosok.

Mi tetszett leginkább ösztöndíjas hallgatóként?
Minden kontinensről kötöttem szoros barátságokat. Nagyon megerősödött az angol nyelvtudásom.  A programok, amiket szerveztek nekünk, és én is szervezhettem a külföldieknek, bemutathattam nekik Magyarországot pl.: megtanultam gyorsan és ügyesen boldogulni egy új országban, ahol még a nyelvet sem ismerem.

Mik voltak az ösztöndíjas időszak nehézségei/kihívásai?
Az oktatási színvonal magasabb. Ezért nagyon nehéznek éreztem a tanulmányaimat, illetve a vizsgákat. Sokkal többet kell tanulni és teljesíteni, mint itthon. 

Hogyan segített az ösztöndíjas időszak az életedben és a karrieredben?
Az Erasmust követő külföldi munkámat köszönhetem neki. Illetve a jelenlegi munkámat is, ahol angolt tanítok. Valamint, hogy nagyon olcsóvá vált utazást szervezni, hiszen rengeteg országban szívesen látnak a barátaim. A kint megtapasztalt új szemléleteket segítenek az itthoni nehézségek megoldásában. Erős pszichológiai hatása volt az Erasmusnak. Az otthontól távol sok újat megtud magáról az ember.

Milyen tanácsot adnál kiutazó ELTE-s hallgatónak?
Tájékozódjanak a student house-ok és a szoba bérlések árairól, arról, hol érdemes élelmiszert vásárolni, a közlekedésben milyen kedvezményeket vehetnek igénybe.
Ne vegyenek részt az otthonitól eltérő képzésben (se szak, se pedig tanulmányi fokot – BA/BSC – MA/ MSC - érintően)!  Ne ebben a félévben teljesítsék a legtöbb tanulást igénylő tantárgyaikat! Figyelmesen olvassák el és mérlegeljék a tanulmányi tájékoztatót, valamint a tudnivalókat a tantárgyakról. Vegyenek részt minden külföldi hallgatóknak szervezett programon! Lépjenek be az ESN szervezetbe! Képviseljék, mutassák be hazánkat az erre szervezett programokon!