Negyven éve alakult meg a Dunamenti Rektori Konferencia

2023.11.06.
Negyven éve alakult meg a Dunamenti Rektori Konferencia
A DRC ünnepi közgyűlésén az alapító Eötvös Loránd Tudományegyetemet Hudecz Ferenc volt rektor, a szervezet korábbi elnöke képviselte.

A Duna-menti Rektori Konferenciát (DRC) 1983-ban Bécsben alapította a Bécsi Egyetem, az Ulmi Egyetem, a Linzi Egyetem és az ELTE. A hálózat jelenleg 64 felsőoktatási intézményt tömörít 15 országból, általános célja pedig az oktatás és kutatás fejlesztése a régióban a tagegyetemek közötti együttműködések révén.

A szervezet október végén Temesváron tartotta éves közgyűlését, ahol az ELTE-t Hudecz Ferenc, a DRC korábbi elnöke képviselte. A Negyven év az akadémiai megosztottság leküzdésében: a felsőoktatás jelentősége a demokrácia és a kultúra szempontjából címet viselő találkozón az EU és különösen a Duna-régió felsőoktatásának fejlesztéséről vitáztak a régió szakértői és tudósai. A panelbeszélgetések a román és osztrák külkapcsolatokról, a DRC által támogatott oktatási kohézióról, a fiatalok kutatási kiválóságának előmozdításáról szóltak, illetve arról, hogy a háborús konfliktus hogyan hat a régió felsőoktatására.

Az eseményen átadták a Duna Régió és Közép-Európa Intézet, illetve az osztrák Szövetségi Oktatási, Tudományos és Kutatási Minisztérium elismeréseit azoknak a kutatóknak, akik tudományos munkájukkal kiemelkedően hozzájárultak a Duna-régió fejlődéséhez. A Danubius Award 2023 díjat Andreas H. Farnleitner professzor, a Bécsi Műszaki Egyetem oktatója kapta. A Danubius Mid-Career Award 2023 elismerést Marco Beaumont, a bécsi Természet Erőforrások és Élettudományok Egyeteme oktatója vehette át, emellett tizennégy kiváló fiatal tudóst tüntettek ki a Danubius Young Scientist Award 2023 díjjal.

Fennállásának 40. évfordulója alkalmából a Dunamenti Rektori Konferencia tanulmánykötetet is megjelentetett, amelyben az eddig elért eredmények és a jövőbeli tervek mellett részletesen bemutatja a DRC projektjeit, köztük a szervezet nyári egyetemét és a K+F+I tevékenységeket ösztönző DRC Kezdeményezési Alapot. A kiadványban Borhy László akadémikus, az ELTE rektora Embracing Collaboration and Innovation című esszéjében osztotta meg gondolatait az egyetemi hálózatok szerepéről és jelentőségéről. Az angol nyelvű kiadvány szabadon letölthető PDF-formátumban.

 A szervezet jövőre az ausztriai Kremsi Továbbképző Egyetemen rendezi meg éves konferenciáját.

Fotók: DRC