Nemsokára végeznek az első kínai hallgatók a magyar nyelvi alapképzésen

2019.10.01.
Nemsokára végeznek az első kínai hallgatók a magyar nyelvi alapképzésen
Az ELTE-re látogatott a Szecsuáni Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme elnökhelyettese, Li Xiaochuan, valamint küldöttsége szeptember 24-én kedden. A delegációt Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes vezetésével fogadták az ELTE képviselői.

Az ELTE-n fogadta a Szecsuáni Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) elnökhelyettesét, Li Xiaochuan-t valamint küldöttségét Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes, Ye Qiuyue kínai kapcsolatokért felelős rektori megbízott, Károly Krisztina, a BTK nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese, valamint Gaál Tekla, a BTK Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának vezetője szeptember 24-én kedden.

A találkozó célja többek között a kétoldalú kapcsolatok egyeztetése és további erősítése, valamint a korábban kidolgozott együttműködési keretek lehetséges bővítéséről szóló tárgyalás volt.

A Szecsuáni Nemzetközi Tanulmányok Egyetem és az ELTE Bölcsészettudományi Kara 2016. július 27-én intézményközi megállapodás keretén belül fektették le az egyedülálló, egyetemi szintű magyar nyelvi képzési program alapjait. A program lényege, hogy a résztvevő hallgatók egy évet Kínában, a Szecsuáni Nemzetközi Tanulmányok Egyetem Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszékén folytatnak tanulmányokat, majd ezt egy három éves magyarországi tartózkodás követi, amely során az ELTE Bölcsészettudományi Kar Magyar mint Idegen Nyelv Tanszékén fejlesztik tudásukat. A programban részt vevő első tizenegy hallgató 2017 szeptemberében érkezett az ELTE-re, miután befejezték tanulmányaikat az első évre vonatkozóan. Három év elteltével tehát a hallgatók a 2019/2020-as tanév folyamán – mint a programban elsőként végzett diákok – vehetik át diplomájukat. A program nagy sikerrel működik továbbra is az ELTE valamint a SISU falai között, célja pedig továbbra is az akadémiai és kulturális együttműködés elősegítése Magyarország és Kína között.