Nemzetek és államok a Duna Régióban

2017.09.05.
Nemzetek és államok a Duna Régióban
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Tübingeni Egyetemmel és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemmel közösen nyári akadémiát rendez a Duna Régió kapcsolódási pontjairól 2017. szeptember 3–10. között.

Az idei nyári akadémia egy három részből álló sorozat második rendezvénye, az elsőt 2016-ban Tübingenben rendezték. A résztvevők

a Duna Régió történelmét, különbözőségeit, hasonlóságait és kapcsolódási pontjait vizsgálják különböző korszakokban, több tudományterület szemszögéből,

ezúttal Nation/State/Diversity in the Danube Region, 1918–1948 (Nemzet/Állam/Diverzitás a Duna Régióban 1918 és 1948 között) címmel. 

A szeptember 4-i megnyitón köszöntőt mondtak az egyetemek képviselői, köztük Borhy László, az ELTE rektora, Rudolf Gräf, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem német kulturális környezettel való együttműködésért és doktori tanulmányokért felelős rektorhelyettese és Josef Schmid, a Tübingeni Egyetem Gazdasági- és Társadalomtudományi Karának dékánja. Ezt követően nyitóelőadást tartott Mezey Barna professzor és Beliznai Kinga, a Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék adjunktusa.

A szeptember 10-ig tartó nyári akadémia nyitott előadásaira minden érdeklődőt várnak.

Részletes program