Nemzetközi Bizantinológiai Konferencia

Nemzetközi Bizantinológiai Konferencia
11/20 - 11/23

2023. november 20. - 2023. november 23.

ELTE Eötvös József Collegium (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)

11/20 - 11/23

2023. november 20. - 2023. november 23.

ELTE Eötvös József Collegium (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)


Az ELTE Eötvös József Collegium Byzantium Központjában az elmúlt 15 év során kiépült nemzetközi kapcsolatrendszernek köszönhetően tizedik alkalommal rendezik meg a Byzanz und das Abendland / Byzance et l’Occident tanácskozást.

A francia és görög nagykövetségek valamint az osztrák és olasz kultúrintézetek, a Görög Intézet és az Országgyűlés görög nemzetiségi szószóló támogatásával megvalósuló rendezvényen több mint 60 tudományos előadás hangzik el, öt nagytekintélyű külföldi kutató plenáris előadást és mesterkurzust is tart. 

A konferencia fontos célja a legújabb kutatási eredmények bemutatásán túl az is, hogy előadásaikkal az utánpótlást jelentő tehetséges hallgatók bemutatkozhassanak, számukra a rendezvénnyel párhuzamosan idegen nyelvű kutatószemináriumokat is tartanak.  

A rendezvény főszervezője Horváth László, az ELTE Görög Tanszék docense, az ELTE Eötvös József Collegium igazgatója, társszervezője a Magyar Bizantinológiai Társaság. A konferencia előkészítéséhez külföldi partnerintézményként az Université Rennes 2, a párizsi École des hautes études en sciences sociales (EHESS), a Serbian Academy of Sciencies and Arts Institute for Byzantine Studies és az Ión Egyetem (Korfu) is csatlakozott. 

A szervezők az interdiszciplinaritás jegyében igyekeznek minél szélesebb körrel megismertetni a bizantinológiai kutatások eredményeit, ezért rendezvényeik a rokon tudományágak kutatói mellett egyéb tudományterületek képviselői (például az orvostanhallgatók) számára is nyitottak.

A rendezvényen bemutatják  a korábbi konferencia előadásaiból szerkesztett köteteket is, a Byzantium Központ által kiadott Antiquitas-Byzantium-Renascentia könyvsorozat jelenleg 53 kötetet számlál.

Részletes program