Nemzetközi hallgatóit köszöntötte az ELTE

2023.09.12.
Nemzetközi hallgatóit köszöntötte az ELTE
A 2023-as őszi szemeszterben 100 országból több mint 1300 külföldi fiatal kezdi meg tanulmányait az ELTE-n, az egyetem nemzetközi hallgatóinak száma ezzel meghaladja a 4000-et. Az elsőéveseket a hagyományos orientációs hét keretében szeptember 7-én köszöntötték.

Az ünnepségen mondott beszédében Hamar Imre üdvözölte a Stipendium Hungaricum, a CEEPUS, az Erasmus+, a keresztény fiatalok ösztöndíjprogramja, a diaszpóra ösztöndíjprogram vagy kétoldalú egyetemi együttműködések keretében érkezett hallgatókat. Az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese örömét fejezte ki, hogy a határainkon túlról érkezett elsőévesek az egyetem 389. tanévében tagjaivá válhatnak a 35 ezres hallgatói közösségnek, amelynek több mint 10 százaléka külföldi hallgató.

Az ELTE nemzetköziesítési stratégiájának célja, hogy az egyetem a közép-európai térség felsőoktatási, kutatási és innovációs központjává váljon – fogalmazott a rektorhelyettes, aki kiemelte, hogy az egyetemen 130 idegennyelvű kurzus vár a hallgatókra az alap- és mesterképzéstől kezdve a doktori iskolákon át a nyelvi alapozó kurzusokig.

Ittlétük során biztosan találkoznak majd kihívásokkal, nyelvi korlátokkal, az adminisztráció nehézségeivel, azonban az egyetem oktatói és munkatársai, a koordinátorok és diákmentorok folyamatosan a rendelkezésükre állnak, ha segítségre van szükségük, az itt megszerezhető magasszintű tudás, a tudományos gondolkodásmód és szakmai normák pedig egy életen át elkísérik őket – zárta beszédét Hamar Imre.

Az évnyitón köszöntőt mondott az ELTE Nemzetközi Stratégiai Irodája nevében Knyihár Eszter irodavezető, aki bátorította a hallgatókat, hogy éljenek az egyetem nyújtotta lehetőségekkel, legyen szó nyelvtanulásról, sportról vagy kultúráról. A hallgatókat üdvözölte Megyeri Zsófia, az ELTE Erasmus Student Ntework elnöke, Kovács Luca, a Stipendium Hungaricum program vezetőmentora és  Ayed Wijdene nemzetközi hallgatói nagykövet is, aki Tunéziából érkezett a Stipendium Hungaricum program keretében, és az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. Az ünnepség zárásaként az ELTE Eötvös Művészeti Együttes tagjai magyar néptáncokból adtak ízelítőt rövid műsorukban.

Az évnyitót az Állam- és Jogtudományi Kar aulájában hagyományos információs piac is kísérte, ahol a nemzetközi hallgatók megismerhették az ELTE Hallgatói Önkormányzatát, az egyetem kollégiumait, diáktanácsadóit, a Hallgatói Ügyfélszolgálati Iroda (Quaestura), a Karrierközpont és a Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) munkatársait és tevékenységét, de kulturális és turisztikai ajánlókkal bemutatkozott a We Love Budapest magazin is.