Nemzetközi hallgatók az ELTE-n

2019.09.23.
Nemzetközi hallgatók az ELTE-n
Több mint 80 országból mintegy 3000 fő kezdte meg a tanévet szeptemberben különböző képzési szinteken az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A nemzetközi hallgatókat tájékoztató programokkal várták, majd műsoros évnyitó ünnepségen köszöntötték.  

Orientációs Héttel indult a tanév az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi hallgatói számára is, akik a programokon tájékoztatást kaptak adminisztratív teendőikről, megismerték az Egyetem szolgáltatásait és közösségeit, bepillanthattak az ELTE mindennapi életébe. A tanévnyitó ünnepséget szeptember 5-én az Aula Magnában tartották, ahol Borhy László rektor köszöntötte az újonnan érkezetteket, majd Hamar Imre nemzetközi rektorhelyettes és Szontágh Anikó, az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztály vezetője beszélt. Az ünnepség után kezdődő Information Market pultjainál a nemzetközi hallgatók az egyetemi szervezetek és egységek képviselői mellett a WeLoveBudapest és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársaihoz is fordulhattak kérdéseikkel.  

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi hallgatóinak jelenlegi létszáma (beleértve az önköltség-térítéses vagy ösztöndíjjal – például a Stipendium Hungaricum programban – itt tanuló teljes képzést végző hallgatókat, illetve azokat, akik az Erasmus+ és más részképzési programok keretében érkeznek) mintegy 3000 fő, ez az Egyetem teljes hallgatói létszámának 10%-át jelenti. A nemzetközi hallgatói létszám szemeszterenként növekszik, átlagosan mintegy 6–7%-kal.

A külföldi hallgatók körében a legnépszerűbb képzések közé tartozik a pszichológia, az informatika, az amerikanisztika, az anglisztika, a biológia, a környezettudomány, a nemzetközi gazdálkodás, a nemzetközi tanulmányok.

Az ELTE jelenleg 97 képzést kínál a nemzetközi hallgatóknak különböző képzési szinteken (előkészítő képzések, alapképzés, mesterképzés, doktori képzés), ebből 73 képzés folyik angol nyelven. Az angol nyelv mellett a diákok például francia, portugál, spanyol, dán, norvég, svéd, német, lengyel, orosz nyelven is folytatnak tanulmányokat, főként a Bölcsészettudományi Karon (adott nyelvterülethez kapcsolódó specializáció nyelvén, például German Studies, Specialized in Scandinavian Studies – dán, norvég, svéd nyelven).

Az ELTE nemzetközi hallgatói jelenleg több mint 80 országból érkeznek. A külföldi diákok közül a legnagyobb számban a kínai (230+ fő), német (150+ fő), norvég (110+ fő), orosz (110+ fő), török (100+ fő), valamint kazah (90+ fő) hallgatók vannak jelen.

Az ELTE nemzetköziesítési stratégiájának egyik fontos eleme a külföldi hallgatók számának folyamatos növelése, illetve az Egyetemen folyó oktatási, kutatási tevékenység, és a hallgatóknak kínált különböző szolgáltatások nemzetközivé tétele. Az ELTE kiterjedt nemzetközi partnerhálózattal rendelkezik. A több mint félezer Erasmus-partneregyetem mellett 200 további felsőoktatási intézménnyel áll bilaterális szerződéses kapcsolatban és kilenc nemzetközi egyetemi hálózat tagja. A partnerkapcsolatok lehetővé teszik, hogy a hallgatók, az oktatók, illetve a nem oktató-kutató munkatársak is nemzetközi tapasztalatot szerezzenek külföldi partnereknél eltöltött időszak során, vagy az ELTE-re érkező külföldi hallgató- és munkatársakkal találkozva. Az ELTE arra is törekszik, hogy az érdeklődők számára egyre több formában kínálja fel a nemzetközi hallgatóknak szóló képzéseit. Ennek példája a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem, melyet idén 25. alkalommal rendezett meg az Egyetem.