Nemzetközi projekt indult a TÓK-on

2018.04.10.
Nemzetközi projekt indult a TÓK-on
Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara stratégiai Erasmus+ együttműködést kezdett a Firenzei Egyetemmel. A „Multicultural Early Childhood Education MECEC+” projekt hosszú távú célja hozzájárulni a hátrányos helyzetű gyermekek inklúziójának fejlesztéséhez. A projekt vezetője Darvay Sarolta, az ELTE TÓK habilitált egyetemi docense, valamint Bajzáth Angéla és Bereczki Anna adjunktusok.

A MECEC+ projekt célkitűzése egy összehasonlító elemzés megvalósítása Olaszországban, Spanyolországban és Magyarországon a koragyermekkori gondozás és nevelés témájában, ahol a kutatás fókusza a készség-és kompetenciaelemzésére, a nevelők képzéseinek és tanulmányainak, a referenciarendszereknek és a szabályozásoknak az elemzésére, valamint a nevelési-gondozási szolgáltatások megfigyelésére helyeződik.

Az együttműködés hosszú távú célja hozzájárulni a hátrányos helyzetű gyermekek inklúziójának fejlődéséhez, a készségeik fejlesztéséhez, az iskoláztatási esélyegyenlőség és a jó tanulási eredmények eléréséhez szükséges képességek biztosításához, hiszen a koragyermekkori nevelés hozza a legnagyobb megtérülést a gyermekek eredményei és a szociális alkalmazkodásuk tekintetében. A társadalmi kirekesztés által veszélyeztetettnek ítélt gyerekek a projektben – hangsúlyozottan a kulturális kisebbségek és a bevándorlók, valamint a szegénység által veszélyeztetett vagy a szegénységi küszöb alatt élő gyermekek – különösen nagy figyelmet kapnak.

A TÓK és a Firenzei Egyetem mellett a projektben koordinátorként részt vesz a Galileo Progetti Nonprofit Kft., partnerként pedig a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék, az Arca Cooperativa Sociale és a Serveis a les persones – ENCIS.

Bővebb információk a projektről