Nemzetközi projekt orvosi eszközök fejlesztéséért

2019.08.26.
Nemzetközi projekt orvosi eszközök fejlesztéséért
Közös kutatási program keretén belül térdimplantátumok fejlesztésén dolgozik együtt az ELTE Savaria Egyetemi Központ és a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB).  A projektben részt vesz Fekete Gusztáv, a Savaria Műszaki Intézet oktatója és Bernardo Innocenti olasz professzor.

A két biomechanikai mérnök szakmai együttműködése évek óta tart, mindketten az orvosi eszközök fejlesztésén dolgoznak, azon belül is a térdízületekkel és térdimplantátumokkal foglalkoznak. A kutatók célja a térdimplantátumok fejlesztésével az, hogy csökkentsék a bennük megjelenő, nem megengedhető mértékű kopást. Fekete Gusztáv elmondása szerint a kopás okai eredhetnek az ízületi felszínek egybevágóságának hiányából vagy az ízület természetes instabilitásából. Mivel a jelenség egymással többszörösen összefüggő paraméterekkel írható le, rendszerként kell kezelni, és nem anyagjellemzőként.

A közös projekt következő állomásaként ezúttal Fazekas Gusztáv utazott Brüsszelbe, ahol a mesterképzésen tanuló hallgatóknak tartott szemináriumot. A magyar mérnök brüsszeli látogatásának fontos része volt még, hogy tovább erősítse a két egyetem közti együttműködést, továbbá az a tapasztalatcsere is, amelyet a külföldi kollégákkal az oktatási módszerekről folytatott. 

Forrás: vaol.hu