Nemzetköziesítés és együttműködés

2018.07.10.
Nemzetköziesítés és együttműködés
Az ELTE nemzetközi mobilitási programokkal foglalkozó munkatársai Budapesttől Philadelphiáig több szakmai programon is mélyítették egyetemünk kapcsolatait az elmúlt hónapokban. 

A Tempus Közalapítvány (TKA) továbbképzésein, szakmai konferenciáin és más, a felsőoktatási intézmények nemzetköziesítését, nemzetközi kapcsolatainak erősítését segítő rendezvényein rendszeresen kéri fel különböző hazai egyetemek munkatársait, hogy saját szakterületükről előadást tartsanak. 2018 első felében az ELTE Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya (ENPO) és a Rektori Kabinet Nemzetközi Stratégiai Iroda (NSI) kollégái a TKA két programján működtek közre.

Szontágh Anikó osztályvezető (ENPO) a TKA támogatásával Philadelphiában, a NAFSA konferencia US–Hungary Forum szekciójában tartott 2018. május 28-án előadást Cooperation between ELTE and Indiana University with Erasmus+ International Credit Mobility as a best practice címmel. A TKA "Fókuszban a minőségfejlesztés – az oktatók szerepe a felsőoktatás nemzetköziesítésében" konferenciáján 2018. június 6-án szintén Szontágh Anikó képviselte egyetemünket Teach with Erasmus+, az Eötvös Loránd Tudományegyetem törekvései az oktatói mobilitás minőségének fejlesztésére című prezentációjával.

A "Hatékony nemzetközi megjelenések szakmai műhely" elnevezésű rendezvényt 2018. június 26-án tartották számos hazai egyetem nemzetközi területen dolgozó munkatársának részvételével. A szervezők prezentációi mellett az ELTE munkatársai is megosztották tapasztalataikat: Öhler Katalin nemzetköziesítési projektvezető (NSI) és Szontágh Anikó (ENPO) Hatékony megjelenések intézményi fókuszú nemzetközi kiállításokon, tippek, trükkök, tapasztalatok a felkészüléstől az utánkövetésig címmel tartottak közös előadást, Berzlánovich Ildikó nemzetköziesítési projektvezető (NSI) pedig a hallgatótoborzó vásárok intézményi gyakorlatáról beszélt.

A közalapítvány 2018. július 3-án rendezett felsőoktatási műhelykonferenciát a külképviseleti és nemzetköziesítési területen dolgozók szakembereknek, melyen a magyar felsőoktatási intézmények képviselői mellett szakdiplomaták vettek részt. A program második felében a résztvevők interaktív műhelymunka során kerestek válaszokat a felsőoktatási intézmények és a külképviseletek együttműködése kapcsán felmerülő kérdésekre. E szekciókban Berzlánovich Ildikó a magyar felsőoktatás nemzetközi népszerűsítésének ELTE-s gyakorlatáról szólt, Szontágh Anikó pedig az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási programban a külképviseleti munkatársakkal való együttműködés tapasztalatairól számolt be.