Népszerű az új gazdálkodástudományi képzés

2018.04.21.
Népszerű az új gazdálkodástudományi képzés
Várakozáson felül, tömegesen jelentkeztek az ELTE új gazdasági szakjaira februárban – derült ki az első helyes jelentkezések mutatójából. Óriási az érdeklődés az alapszakok iránt, a mesterképzéseknél pedig a 24 gazdaságtudományi szakot hirdető hazai intézmény közül a 2. legnépszerűbb az ELTE. 

Napvilágot láttak a 2018 őszi felsőoktatási jelentkezési számok. Ilyenkor az egyes szakokra beadott elsőhelyes jelentkezések mutatják leginkább az intézményi népszerűséget, és egyúttal az őszi felvételi számokhoz is jó becslést adnak. 

A mesterképzéseknél a 24 gazdaságtudományi szakot hirdető hazai intézmény közül a 2. legnépszerűbb az ELTE. Mivel ide már felsőoktatási tapasztalattal és tájékozottsággal jelentkeznek a hallgatók, ez az egyik legnagyobb presztízsű mutató, ahol idén BCE, ELTE, BGE a sorrend. Az ELTE gazdasági mesterszakjaira 413 elsőhelyes jelentkezés érkezett – a legtöbb (165) a vezetés és szervezés szakra. A számvitel mesterszakon az ELTE az első, megelőzve a BCE-t és a BGE-t. A biztosítási és pénzügyi matematika szakon az ELTE–BCE közös képzés vezeti a piacot. Pénzügy szakon a BCE után az ELTE és a BGE nagyjából azonos eredménnyel következik. 

Az MBA annyiból speciális szak, hogy itt a nyári pótfelvételi időszak eredménye is meghatározó lehet. Itt az ELTE egyébként kifejezetten kisebb létszámú, exkluzív üzleti képzést indít.

Az alapszakoknál szintén várakozáson felül szerepelt az ELTE. Budapesten várhatóan a nemzetközi gazdálkodás és a gazdálkodási és menedzsment szakok lesznek a legnagyobbak, némileg kisebb a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy és számvitel. E négy szak együttesen várhatóan 400 körüli létszámmal indul, a szakok között közel egyenletes eloszlással, illetve tárgyanként szabadon választhatóan még angol és magyar nyelvekre is elválasztva. Az alapszakoknál a felvételi átlagpontszámokat tekintve szintén az országos első kettőbe várható az ELTE. 

Ahogy az ELTE Gazdálkodástudományi Intézet vezetői elmondták, az ELTE távlatilag is a tömegesség elkerülése melletti innovatív és élenjáró minőségű képzési kínálattal jelentkezik majd a gazdaságtudományi területen. Egyúttal őszintén köszönik az összességében több ezer fő megtisztelő jelentkezését, mindent megtéve azért, hogy akik bekerülnek majd valamelyik szakra, életük meghatározó és legszebb éveit tölthessék itt.

Forrás: ELTE GTI