Netes platformra költöznek az Origó nyelvvizsgák

2020.04.28.
Netes platformra költöznek az Origó nyelvvizsgák
Az Oktatási Hivatal jóváhagyta, hogy az ELTE Origó Nyelvi Centrum online formában tartsa meg áprilisra és májusra meghirdetett nyelvvizsgáit.

Március közepén az ELTE Origó Nyelvi Centrum az ország nyelvvizsgaközpontjai közül elsőként jelentette be, hogy a járványügyi helyzet miatt nem rendezi meg az áprilisra meghirdetett nyelvvizsgáit, néhány napon belül a többi hazai vizsgaközpont is hasonló döntést hozott. Az elmaradt vizsgákat meg lehet rendezni online formában is, amikor a tanulók saját számítógépüket és okostelefonjukat használják a vizsga során. Ilyen vizsgát csak az akkreditált számítógépes rendszerrel rendelkező központok szervezhetnek. Az ELTE ONYC saját rendszere 2019-ben kapta meg a megfelelő minősítést, az Oktatási Hivatal pedig 2020. április 28-án engedélyezte a központ számára az online vizsgáztatást. 

Első körben azok vizsgázhatnak, akiknek már volt regisztrált időpontjuk áprilisra vagy májusra, a jelentkezési felületet ezután megnyitják a többiek számára is. Az írásbeli, szóbeli, komplex típusú, B1, B2 és C1 szintű vizsgák május közepén kezdődnek angol, német, francia, olasz, spanyol és orosz nyelvből, a vizsgázókat az ONYC az online rendszerén keresztül értesíti, a meghirdetett időpontok pedig felkerülnek a vizsgaközpont honlapjára. A vizsgázók az eredményről az első vizsgaeseménytől számított 30 napon belül kapnak tájékoztatást. Mivel az ONYC vizsgáin egyébként is szabad szótárt használni, az otthoni vizsga során az Akadémiai Kiadó online szótára áll majd a vizsgázók rendelkezésére.  

Az ELTE vizsgaközpontja a köztes időszakban is támogatást nyújt a nyelvtanulóknak, tudásuk szinten tartása érdekében felkészítő feladatokat és vizsgatippeket küld annak a több ezer vizsgázónak, akik az intézkedés márciusi bejelentésekor már rendelkeztek regisztrációval és nyelvvizsgájukra vártak. Antoni Györgyi, az ONYC ügyvezető igazgatója szerint az aktív nyelvtudásra mindenképpen szükség lesz a munkaerőpiacon, így később azoknak is érdemes lehet levizsgázniuk, akik a rendkívüli helyzetre tekintettel most nyelvvizsga nélkül is átvehetik a diplomájukat.

Forrás: ELTE ONYC