Névsor a fugákban

A Bölcsészettudományi Kar 2014 őszén a Trefort-kertben állít emlékművet egykori oktatóinak, hallgatóinak, dolgozóinak – mindazoknak, akik a zsidótörvények következtében munkaszolgálatosként, koncentrációs táborokban, gettókban hunytak el, és mindazoknak, akiket katonai szolgálatteljesítés során ért a halál.

A Kar és az Építész Mester Egylet ötletpályázatot hirdetett az ÉME Mesteriskola hallgatói részére Trefort-kerti Emlékműpályázat címmel, a pályaműveket 2014. május 14-én mutatták be a BTK-n. Az eseményen beszédet mondott Dezső Tamás, a Kar dékánja, kiemelve az emlékezés és emlékeztetés fontosságát. György Péter, a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet igazgatója hangsúlyozta: „Az emlékezés tehát munka, az ebből fakadó tudás pedig az identitásunk, a közösségünk alapja: mi ezen az egyetemen nem pusztán kijelentjük, hogy mindez a mi örökségünk, hanem meg is tanuljuk, meg is tanítjuk, meg is vitatjuk azt.”

A nyertes pályamű kidolgozói: Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter és Szigeti Nóra, munkájuk címe: Névsor a fugákban. Az egyetem épületének téglafalából kikapart habarcs helyére – olyan magasságban, amely az olvasást lehetővé teszi – a Trefort-kerten végigfutó bronzcsíkot helyeznek el az áldozatok nevével. A folytonos csík körbeöleli az egyetemet, középpontjában megemlékező felirat kerül a falra.

„Mi, az egyetem jelenlegi oktatói, hallgatói, dolgozói, emlékművet állítunk elődeinknek, a vészkorszak, illetve a második világháború idején életüket vesztett egykori egyetemi oktatóknak, hallgatóknak.

Mindazoknak, akik a zsidótörvények következtében, munkaszolgálatosként, koncentrációs táborokban, üldöztetésben pusztultak el, s mindazoknak, akiket katonai szolgálatteljesítésük során ért a halál.”

A pályaműveket elbíráló bizottság elnöke Mezey Barna, az ELTE rektora volt, tagja pedig többek közt Arnóth Lajos, az ÉME Mesteriskola vezetője és Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja. Az emlékhely novemberi átadásakor konferenciát rendeznek, amelyen az Egyetem rendkívül összetett, széttartó sorsokat magába foglaló 1914 és 1945 közötti történetéről lesz szó. A konferencia keretében emlékeznek meg a holokauszt 70. évfordulójáról.

A pályaműveket Egyetemünk különböző épületeiben lehet majd megtekinteni:

  • 2014. május 21–23.
    Természettudományi Kar, Ásványtár (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C)
  • 2014. május 28–30.
    Bölcsészettudományi Kar (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, Kari Kistanácsterem)
  • 2014. június 17–18.
    Állam- és Jogtudományi Kar (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3., Pázmány Terem)

ELTE BTK

2014.05.15.