Női mérnökök, női informatikusok

2024.05.13.
Női mérnökök, női informatikusok
Az ELTE Informatikai Kar inspiráló foglalkozásokkal és előadásokkal várta a pályaválasztás előtt álló lányokat Budapesten és Szombathelyen a Lányok Napja országos programsorozat keretében tartott rendezvényein.

Az ELTE IK idén a Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja programsorozathoz. Az egész napos lágymányosi eseményen többek között szó volt arról, milyen feladatok várnak a jövő informatikusaira, milyen egy informatikusi pályát választó nő életútja, hogyan tudnak érvényesülni e férfiasnak gondolt szakmában. A lányok megismerhették az elmúlt időszak legújabb MI-alkalmazásait, kiderült, hogyan lehet a különböző szenzorokat összehangolni egyszerűbb geometriai mintázatok felismerése segítségével, végül szó esett arról is, milyen hatással van a ChatGPT a tanulási szokásokra.

A következő állomás a STEM Kuckó volt, amely a programtervező informatikus és informatikatanár szakos hallgatóknak ad otthont az innovatív tanulási környezet és módszertan fejlesztéséhez. A résztvevők interaktív program keretében első kézből tapasztalhatták meg robotok és más eszközök segítségével, milyen sok területen van jelen életükben már most is a mesterséges intelligencia. Fontos, hogy a középiskolás lányok is megismerjék az új technológiákat, hiszen mire ők munkába állnak, ezek alkalmazása már mindennapos lesz.

A könnyű ebéd után szórakoztató GPS-es kincskereső játék várta a lányokat, ennek során elsajátíthatták a GPS-es helymeghatározás alapjait, valamint a földrajzi koordináták használatát. A Diáktanácsadó Központ workshopja az informatikusok számára nélkülözhetetlen, úgynevezett soft skill-ek bemutatására koncentrált, miközben bemutatta a nők helyzetét a szakmában. Zárásként a diákok megtudhatták, hogy az IT és a kibervédelem az ő útjuk-e. A résztvevők ajándékcsomaggal és emléklappal térhettek haza a budapesti rendezvényről. 

A cégeknek is fontosak a női karrierutak

Az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet a mérnökpályára készülő középiskolás lányokat várta laborlátogatással, előadásokkal és kerekasztal-beszélgetéssel, ahol bebizonyosodott, hogy a nők mérnökként is tökéletesen megállják helyüket a munkaerőpiacon. A vendégek között nagy létszámban köszönthették a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium 10. és 11. osztályos diákjait, főként lányokat, de a programhoz fiú gimnazisták is csatlakoztak.

A kerekasztal-beszélgetést Bak Árpád egyetemi docens, a Savaria Műszaki Intézet oktatója vezette, résztvevői – az intézet duális gépészmérnök szakán végzett Somogyi Nikoletta, Keresztes Barbara és Markovits Alexandra –  pedig arról meséltek, hogyan érezheti magát a mérnökpályán egy nő, vannak-e előítéletek velük szemben, és hogyan épülhet egy nő életében egyszerre a karrier és a család. Nagy-Varga Mária, a Schaeffler Savaria Kft. egyetemi képzésekért felelős koordinátora hozzászólásából kiderült, hogy a cégek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a női karrierutak támogatására.

Az ELTE IK Lányok Napja rendezvényei a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a STEMStation@ELTE STEMPont Komplex pályaorientációs és tehetséggondozó program (NTP-STEM-23) keretében valósultak meg.

Forrás: ELTE IK / Szombathelyi Gépész