Nyári egyetem a GTK-n

2022.08.05.
Nyári egyetem a GTK-n
Két év kihagyás után július 11. és 15. között rendezték meg az ELTE gazdaságtudományi nyári egyetemét 20 külföldi és 60 magyar hallgató részvételével. A diákok hét angol nyelvű kurzus közül választhattak, az ELTE oktatógárdáját vendégelőadók egészítették ki Németországból, Lengyelországból és az Amerikai Egyesült Államokból.

A programot Forrai Gábor egyetemi tanár, az Érveléselmélet és Marketing Tanszék oktatója koordinálta. Mint elmondta, a nyári egyetem része a kar nemzetköziesítésére való törekvésnek. A felsőoktatás egyre inkább nemzetközi, és az ELTE-nek, a legjobb magyar egyetemnek ezt az utat kell járnia, ha meg akarja őrizni pozícióját és tekintélyét. Ugyanakkor a rendezvény alkalmas a legjobb magyar hallgatók jutalmazására is, hiszen egészen más élmény egy kiscsoportos órán részt venni, mint az évközi népes előadásokon.

A szervezés során a legnagyobb kihívást az adminisztráció jelentette. „A külföldi előadók szerződtetése valódi rémálom volt. Theocharis Grigoriadis a berlini Freie Universität összehasonlító gazdaságtan professzora, Robert Zieliński a varsói Kozminski Egyetem gazdasági jogász professzora, Patrick Meunier pedig üzletember, aki igen szeret tanítani, és két előadást is tartott a hallgatóknak. Ők bonyodalmas adminisztratív eljárás elé néztek, amit rengeteg levélváltás kísért” – tette hozzá Forrai Gábor. (A vele készített interjút az ELTE GTK honlapján olvashatja el.)

Hogy miért éri meg nyáron egyetemre járni, arra Hinek Zsófia Szonja elsőéves nemzetközi gazdálkodás szakos diák adta meg a választ: „Mindig megéri magunkat fejleszteni, és mivel hosszú a nyár, idő is akad bőven, hogy tanuljunk valami újat. Mivel nagyon tetszett az eddigi két számvitel tárgy, a BESU-n a vezetői számvitel kurzust vettem fel, ezzel pedig hat kreditet is ki tudok váltani, és olyat tanulhatok, ami az én szakomon egyébként nincs benne a tantervben.”

Fogadás a nyári egyetemen

A BESU-ra idén húszan érkeztek többek között Ausztráliából, Peruból, Indonéziából, Japánból és európai országokból. Marth Deferm Belgiumból az elsők között jelentkezett, hogy az összehasonlító gazdaságtanban mélyüljön el, és közelebbről megismerje Budapestet is. „Még nem tudom, milyen pályát válasszak, így most szeretném tágítani a horizontomat. Nagyon tetszik az egyetem, az órák, a szervezés is. Az előrehaladás kicsit gyors nekem, de remélem, hamar fel tudom venni a tempót” – mondta. 

Hasonló kellemes élményeket gyűjtött Thibault van der Ryse is, aki Patrick Meunier vállalkozói kurzusát látogatta: „Azt hittem, többen leszünk az órán, de csak tizenegyen voltunk, és nagyon értékes beszélgetésekben vehettem részt már az első napon. Ugyan már dolgozom, de szerintem ezek az órák a mostani élethelyzetemben is hasznosak, és ha saját vállalkozást indítok, akkor mindenképpen jól fognak jönni az itt tanultak.” A saját vállalkozás gondolatával pedig már most megbarátkozhattak Meunier professzor hallgatói, hiszen a kurzus végére egy üzleti tervet kellett prezentálniuk. (Az első napról itt olvashat részletesen.)

Az idei nyári egyetem július 15-én ért véget, a hallgatók írásbeli vizsgával vagy prezentációval számoltak be az öt nap alatt tanultakról. A szervezők azt már látják, hogy a külföldi hallgatókat a nem standardnak mondható kurzusok vonzzák, amelyeknek nincs pontos megfelelőjük minden üzleti főiskolán, a GTK-s hallgatókat pedig a vendégelőadók érdeklik inkább. A program végén készített felmérés alapján a hallgatók abszolút többsége nagyon elégedett volt a kurzussal. Ez a tanárokra is igaz, a hallgatókat tehetségesnek és motiváltnak látták; mindhárom külföldi előadó szívesen jönne jövőre is.