Ókori fürdőt és kincseket találtak az ELTE régészei Komáromban

Ókori fürdőt és kincseket találtak az ELTE régészei Komáromban
08/25

2021. augusztus 25. 14:00

Komárom / Szőny, Stadion út (napraforgós)

08/25

2021. augusztus 25. 14:00 -

Komárom / Szőny, Stadion út (napraforgós)


A szenzációs eredményeket Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE BTK dékánja mutatja be a nagyközönségnek a római kori légiótábor, Brigetio területén az augusztus 25-én szervezett Nyílt nap keretében.

Az ókori Brigetio (Komárom/Szőny) Magyarország egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye, a hazánkban található két római légiótábor egyike. Az ELTE BTK Ókori Régészeti Tanszéke és a Komáromi Klapka György Múzeum 1992 óta folytat feltárásokat a világörökségi várományos helyszínen.

A 2021-es ásatási szezon szenzációs eredménnyel zárult, ugyanis sikerült megtalálni és részben feltárni a légiótábor több ezer négyzetméter alapterületű fürdőjét, amelyhez hazánkban egyedül a 18. században előkerült aquincumi Thermae Maiores fogható.

A brigetiói katonai fürdőben a rendkívül jó megtartású falak, vörös mészkőlapokból készült padlók, padlófűtésrendszerek és medencék mellett egy késő római csontfésűket készítő műhely, valamint egy arany nyakláncból és több tucat bronz éremből álló kincslelet is előkerült.

Facebook-esemény