Okoslabor épül az ELTE Kémiai Intézetben

2023.06.22.
Okoslabor épül az ELTE Kémiai Intézetben
A mesterséges intelligenciával és a legkorszerűbb technológiákkal felszerelt SuperSmartLab az ELTE eddigi legnagyobb – az EU Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapból (RRF) finanszírozott, központi koordinációval megvalósuló – kémiai beruházása, ahol 2024-től vegyészeket és kémiatanárokat képeznek, valamint a többi természettudományos szak kémiaoktatását is végezik.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2022 áprilisában indította el a „Gyakorlatorientált felsőfokú képzés infrastrukturális és készségfejlesztés az ELTE-n” című, RRF-2.1.2-21-2022-00023 azonosítószámú projektjét. A program három egymáshoz szorosan kapcsolódó területen valósul meg: a gyakorlati képzéshez szükséges laboroknak helyet adó épületek részleges energetikai rekonstrukción esnek át, ezzel párhuzamosan fejlesztik az egyetem digitális eszközparkját és informatikai hálózatát, megújítják a digitális oktatásmódszertant, és a hallgatók és oktatók digitális kompetenciáit is növelik.

Az ELTE TTK-n a fenti célok mentén épül meg Közép-Európa jelenleg legjobban felszerelt egyetemi kémiai oktatólaboratóriuma, a SuperSmartLab. 2024-től az alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók 60 fős, a kor kihívásainak minden tekintetben megfelelő oktatólaboratóriumban kezdhetik meg tanulmányaikat és a felkészülést a tudományos karrierre. Minden munkaállomáson okostechnológiákkal felszerelt számítógépes rendszer segítségével tanulhatnak és végezhetik a kísérleteket, a labormunkát kifejezetten erre a célra fejlesztett mobilapplikáció is segíti.  A laborprogramok betekintést adnak a mesterséges intelligencia kémiai alkalmazásaiba is.

A projektnek köszönhetően

a hallgatók a 21. század kihívásainak megfelelő kompetenciákat sajátíthatnak el,

a digitális adatgyűjtésen túl megismerhetik a nagy adathalmazok feldolgozását és kezelését, mérések automatizálását és a robotika alapjait.

"Olyan szakembereket képzünk, akik a modern kémia elveit a smart technológiákkal ötvözve képesek lesznek innovatív megoldásokat találni korunk tudományos kihívásaira. Az ELTE eddigi legnagyobb kémiai beruházásába, a Super Smart Lab projektünkbe szívesen bevonjuk a meghatározó vállalati szereplőket, befektetőket is" – fogalmazott Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Kar dékánja.

Az új okoslaborban az analóg mérőműszereket vezeték nélküli Bluetooth technológiával ellátott szenzorok, mérlegek és spektrométerek váltják fel. A laboreszközökön, valamint a vegyszereken elhelyezett QR kódoknak köszönhetően a hallgatók egy kattintással informálódhatnak az adott anyagról vagy eszközről. A tanulást kiterjesztett valóság technika fogja segíteni, így saját okoseszközeiken sajátíthatják el a tananyagot beágyazott, magyarázó médiatartalmak segítségével.

A laborvezető a bekamerázott oktatói munkaasztalról mutatja majd be a kritikus lépéseket és folyamatos interaktív kapcsolatban áll a hallgatókkal, akik így a hívórendszeren keresztül kérhetnek azonnali személyes segítséget. A laborgyakorlat közben végzett munkafolyamatokat és

a hallgatók haladását az oktatók monitoring rendszerrel kísérik nyomon.

Az egyéni haladást, felzárkózást mesterséges intelligencia is segíti.

A több mint 3,2 milliárd forintos projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 2026 áprilisáig, magát a labort azonban várhatóan már 2024-ben átadják. A létesítményt ezután az érdeklődő nagyközönség is meglátogathatja majd például a Kutatók Éjszakája program keretében vagy a kari nyílt napokon.