Olvassatok ti is ELTE-seket!

2018.10.15.
Olvassatok ti is ELTE-seket!
Az ELTE Online hallgatói magazin 2018 februárjában indította el „Olvassatok ELTE-seket!” című sorozatát, amelyben negyven ELTE-s költő-író hallgató mutathatta be alkotásait és mesélhetett saját művészi fejlődéséről, hitéről. A megjelent szövegekből kötetet szerkesztettek, melyet 2018. október 10-én mutattak be a BTK Kari Tanácstermében.

A sorozatban összesen 124 vers, illetve kispróza jelent meg az eltelt fél évben az online felületen, ezeket szerkesztette "Olvassatok ELTE-seket!" Az ELTE Online irodalmi antológiája címmel kötetbe Blankó Miklós és Seres Lili Hanna.

A könyvbemutató Blankó Miklós, az ELTE Online főszerkesztője és Seres Lili Hanna sorozatszerkesztő köszöntőjével kezdődött, majd Balázs Géza professzor méltatta a kötetet: „Az ELTE-sek, főleg a bölcsészek mindig szerettek írni: körvonalazódik egy újabb ELTE-s irodalmi nemzedék. 41 szerző. Az antológia az elmúlt évek-évtized különböző fórumokon, irodalmi lapokban, online folyóiratokban megjelent versekből, kisebb részt prózából adnak ízelítőt. A tematika sokféle, keressük benne a generációs kapcsolatot, de nem nagyon találni. Nincsenek nagy elméletek, nagy rendszerek, foglalkoztatja őket a kimondhatóság problémája, ritka az irónia. A versek többnyire szabadversek, visszaszorult a zeneiség, a ritmus és a rím. A műgond mintha másodlagos lenne, uralkodnak a jelentéskeresések. De azért fel-felbukkan az egyetem, és olykor egyetemes gondolatok is, reflexiók korunk kis és nagy kérdéseire.”

A méltatást követően köszöntötték a szerzőket, majd a kötetben megjelent művekből olvastak fel, végül Badinszky Áron HÖK-elnökhelyettes mondott pohárköszöntőt.

A kötet kiadását az ELTE HÖK és a BTK HÖK támogatta.