Online közoktatási platform indult

2020.03.30.
Online közoktatási platform indult
Az ELTE Informatikai Kar közreműködésével létrejött OKTONDI a közoktatásban dolgozóknak nyújt segítséget a digitális átálláshoz.

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében az iskolák határozatlan időre bezárták kapuikat, a közoktatásban tanulónak és tanítóknak távoktatásra kellett átállniuk. A váratlan helyzetre reagálva több ezer egyetemista és tanár fogott össze, hogy segítsenek a közoktatásban a távoktatás megszervezésében. Az egyetemisták néhány nap alatt online oktatási platformot állítottak össze „Oktatás. Online. Digitálisan” (OKTONDI) címmel.  

A kezdeményezés a Molnár Janka által létrehozott Egyetemisták az online közoktatásért Facebook-csoportból indult, ahol egy hét alatt több mint 4600-an gyűltek össze az ország szinte minden pontjáról. A csoportot szakképzett tanárok és tanárszakos hallgatók, illetve lelkes egyetemisták alkotják. A kezdeményezésben nagy szerepet vállalt Turcsányi-Szabó Márta oktatási innovációért felelős dékánhelyettes vezetésével az ELTE Informatikai Kar, mely a legnagyobb segítséget és a legtöbb hallgatót adta a szervezetnek.

A honlapon a diákok általános és középiskolás tantárgyakhoz tartozó, osztályokra lebontott segédanyagokhoz, nyelvórai anyagokhoz férhetnek hozzá, több tárgynál az egyetemisták prezentációkat, rendszerező összefoglalókat, gyakorlófeladatokat és kidolgozott tételeket is elérhetővé tettek. Technikai útmutatók ismertetik a távoktatást megkönnyítő platformok használatát, mint például a virtuális osztályterem létrehozására alkalmas Microsoft Teams-et, vagy a csoportos csevegésre alkalmas Discordot, illetve a különböző fájlmegosztási lehetőségeket. A munkát tanárszakos hallgatók és tanárok irányítják, akik minden, az oldalra kerülő anyagot ellenőriznek is.

Forrás: ELTE IK