Orosz egyetem díszdoktora lett Salánki Zsuzsa

2016.11.25.
Orosz egyetem díszdoktora lett Salánki Zsuzsa
Salánki Zsuzsát, az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet Finnugor Tanszékének adjunktusát díszdoktorává választotta 2016 októberében az oroszországi Udmurt Állami Egyetem.

Az Udmurt Állami Egyetem (UDGU) és az ELTE között 2010 óta van intézményközi kétoldalú megállapodás. Az orosz egyetemnek több magyar (és finn) finnugrisztikával foglalkozó díszdoktora is van, jelezve a 85 éve alapított intézmény finnugor stúdiumok iránti elkötelezettségét. 

Salánki Zsuzsa az udmurt nyelv és nyelvészet érdekében végzett oktató- és tudományszervező tevékenységéért vehette át a díszdoktori címet. Kutatási területe elsősorban az udmurt beszélt nyelv, ezért folyamatosan oktat udmurt nyelv és nyelvtörténet órákon, előadásokon, konzultációkon udmurt nyelven, ezzel is elősegítve a nyelvi revitalizáció egyre aktívabb intézményes törekvéseit.

Évente 2-3 hetet tölt terepmunkán udmurt kollégákkal, illetve szociolingvisztikai, magyar nyelvészeti előadásokat is tart az Udmurt Állami Egyetem hallgatóinak és oktatóinak. 2012-ben két hetes szociolingvisztikai kurzust is szervezett több magyar oktató bevonásával az Udmurt Állami Egyetemen, ahol más orosz egyetemek diákjai és tanárai is részt vettek. Ezt követően indult el az izsevszki egyetemen az a finnugor népeket és nyelveket tárgyaló MA-program, amelyben személyesen, illetve távoktatásban ugyancsak az ELTE oktatója vezeti a szociolingvisztikai órákat. Salánki Zsuzsa szervezett online-videokonferenciát is a két egyetem finnugor nyelvészeinek, illetve konzulensként több udmurt hallgató szakdolgozatának elkészítésében is részt vett.