Őskrokodilt vizsgáltak az ELTE kutatói

2018.05.10.
Őskrokodilt vizsgáltak az ELTE kutatói
Egy ötméteres, 180 millió évvel ezelőtt élt őskrokodil maradványait és tudományos feldolgozásának nemzetközi sikereket elért eredményeit mutatta be 2018. május 10-én Ősi Attila, az ELTE Őslénytani Tanszék docense a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az MTA–ELTE "Lendület" Dinoszaurusz Kutatócsoport vezetője és munkatársai a PEER J című természettudományos szaklapban is beszámoltak a magyar felfedezésről.   

Különleges fosszília került elő a Gerecsében 1996 nyarán: fogak és csontok peregtek ki a Pisznice-hegy oldalában található egyik kőfejtő 180 millió éves, vörös gumós mészkőrétegeiből. Az első leleteket újabbak követték, míg végül egy krokodil részleges csontváza rajzolódott ki a preparálási munkálatok után.

Az előzetes vizsgálatokat követően 2017-ben került sor a leletanyag részletes, tudományos feldolgozására, melyben az ELTE kutatói mellett az Edinburgh-i Egyetem (Egyesült Királyság) és a Martin Luther Egyetem (Halle, Németország) munkatársai vettek részt.

A megtalált fogak, állkapocstöredékek, csigolyák, függesztőöv-elemek, végtagcsontok és páncélelemek alapján a közel 5 méter hosszú tengeri ragadozó a krokodilok Thalattosuchia csoportjához tartozik, melyek – a krokodilok fejlődéstörténete során – először alkalmazkodtak a tengeri életmódhoz.

A csontváz egyes elemein azonosított diagnosztikus jegyek alapján a gerecsei krokodil különbözik minden eddig ismert egyedtől,

így a Magyarosuchus fitosi nevet kapta a magyar nép és a lelet megtalálója, Fitos Attila után. Törzsfejlődési kapcsolatait vizsgálva kiderült, hogy a Nyugat-Európa alsó jura rétegeiből ismert Pelagosaurus legközelebbi rokona.

Amellett, hogy a most publikált gerecsei őskrokodil tovább növeli a Thalattosuchia krokodilok kora jura diverzitását, a Tethys-óceán egy olyan nyílt vízi körülmények között lerakódott, kondenzált üledékes kőzetrétegéből került elő, melyből ritkaságszámba mennek a gerinces fosszíliák. Megőrződési körülményei mellett csontjai is sok érdekességet mutatnak. A gerincoszlop végén az egyik farokcsigolya különösen megnyúlt neurális tüskét visel, mely arra utal, hogy ennek a krokodilnak alacsony, de az úszásban minden bizonnyal fontos szerepet játszó farokúszója lehetett.

Emellett azonban megőrizte erős, csontos elemekből álló, hasi és hátpáncélzatát is. Ezek a tulajdonságok arra engednek következtetni, hogy a krokodilok evolúciójának korai szakaszában végbement első tengeri életmódhoz való alkalmazkodás mozaikos volt: míg bizonyos testtájak (pl. megnyúlt koponya, farokúszó) már az úszó életmódra utalnak, más tulajdonságok (járásra alkalmas végtagok, masszív páncélzat) még a szárazföldi életre emlékeztetnek.

Ősi Attila nevéhez köthető az első magyarországi dinoszaurusz-lelőhely felfedezése. Az alábbi videóban az iharkúti lelőhely jelentőségéről beszél.