Összefogás a jobb kutatói és oktatói politikáért

2016.10.12.
Összefogás a jobb kutatói és oktatói politikáért
Az Európai Kutatóegyetemek Szövetsége (LERU) hét közép-európai egyetemmel (CE7), köztük az ELTE-vel közösen ülésezett 2016. október 8-án Prágában, ahol több, a jövőben meghatározó oktatási és kutatási célt is megfogalmaztak a résztvevők.

Egyetemünket Erdődy Gábor, az ELTE nemzetközi ügyeinek rektorhelyettese, Szalay Péter, az ELTE tudományos ügyeinek rektorhelyettese, valamint Gaál Nóra, a Rektori Kabinet Nemzetközi Irodájának vezetője képviselte. A LERU a közép-európai intézmények problémáinak pontosabb feltérképezése és az összeurópai vetületek átfogóbb megértése érdekében szervezte meg a prágai találkozót, ahol az aktuális kérdésekről és kihívásokról folytattak eszmecserét a régió vezető egyetemeivel.

A tanácskozáson felvázolták azokat a nehézségeket, amelyekkel minden kutatóegyetem szembesül az oktatás, a kutatás és a társadalmi programok területén. Hasonló kihívások állnak mind a nyugat- és dél-európai egyetemek, mind pedig a közép- és kelet-európai egyetemek előtt. Ezek a kihívások inkább csak mértékükben különböznek a közép-kelet európai régióban, mintsem alapvető természetükben. A rövid és hosszú távú célok elérésének érdekében a LERU egyesült közép-európai egyetemek egy csoportjával: a prágai találkozón hét nívós közép-európai egyetem, azaz a CE7 képviselőivel egyeztettek. A LERU képviseletében a Freiburgi Egyetem, a Helsinki Egyetem, a Leuveni Egyetem, az Utrechti Egyetem és a Zürichi egyetem rektorai voltak jelen. A közép-európai régiót az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Belgrádi Egyetem, a Ljubljanai Egyetem, A Prágai Károly Egyetem, a Tartui és a Zágrábi egyetemek vezetői képviselték.

Bert van der Zwaan professzor, a LERU időszaki elnöke, az Utrechti Egyetem rektora megjegyezte: „Egy nagyon érdekes és produktív megbeszélésen vettünk ma részt. Örömmel jelentem, hogy egy olyan kutatási kezdeményezésekről szóló megállapodás született a résztvevő intézmények között, mely megmutatja az európai törvényhozóknak, hogy több dolog köti össze az európai kutatóegyetemeket, mint amennyi elválasztaná őket.”

Tomas Zima, a Prágai Károly Egyetem rektora így nyilatkozott: „A tanácskozáson nyilvánvalóvá vált, hogy már most meglehetősen sok élő együttműködés van az intézmények között. Ezt bizonyítja, hogy a térség egyetemei között egy többé-kevésbé intenzív kutatási rendszer épült ki, amely lehetőségeket ad arra, hogy közös PhD-programok induljanak, közös kutatási projektek és kutatócsoportok alakuljanak, hallgatók, tanárok és adminisztratív munkatársak csereprogramja valósuljon meg, valamint hogy közös konferenciákat szervezzenek és közös értékelő rendszereket alakítsanak ki. Nyilvánvaló szándékunk, hogy ezeket az együttműködéseket az elkövetkezendő években még tovább fejlesszük.”

A LERU-CE7 kezdeményezés fő célja, hogy közös lehetőségeket teremtsen az intézményi együttműködéseknek köszönhetően, figyelembe véve az egyes országokban jelen lévő, különböző mértékű kihívásokat és állami különbségeket.

A tanácskozást követően a résztvevők sajtóközleményben fogalmazták meg szándékaikat és jövőbeni céljaikat.