Összefogás az ukrajnai felsőoktatás folyamatosságáért

2022.03.04.
Összefogás az ukrajnai felsőoktatás folyamatosságáért
A hazai egyetemek szállásbiztosítással, adománygyűjtéssel és más humanitárius szolgálatokkal támogatják az ukrán válság érintettjeit. Fontosnak tartják azt is, hogy a Magyarországra érkező hallgatóknak a tanulás folytatásában, az oktatóknak pedig a tanítás lehetőségében segítsenek.

Az egyetemek és szakképző intézmények is segítik az Ukrajnából érkezőket – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára március 2-án Budapesten. A kárpátaljai Beregszászon működő II. Rákóczi Ferenc Főiskoláról mintegy száz oktató, ugyanennyi hallgató és további ötven felsőoktatási dolgozó érkezett Magyarországra. Családtagjaikkal együtt több mint 300 ember elhelyezéséről gondoskodtak – ismertette a részleteket Hankó Balázs, az ITM helyettes államtitkára. Beszámolt arról is, hogy a kárpátaljai magyar felsőoktatás folyamatosságának biztosítása érdekében 130 millió forinttal kiszélesítették a Makovecz-program keretét, aminek köszönhetően a főiskola folyamatos online képzéseket tud tartani. A magyar felsőoktatás kész ukrajnai oktatók és külföldi hallgatók befogadására; számukra a megfelelő elhelyezést is biztosítani tudják – jelentette ki.

A sajtótájékoztatón Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia elnöke arról beszélt, hogy szervezetük 64 intézménye ajánlotta fel segítségét az érintett hallgatók, az oktatók és családjuk megsegítésére.

A segítségnyújtás gyorsan, folyamatosan és koordináltan zajlik

az ITM-mel és a HÖOK-kal közösen – mutatott rá az ELTE rektora. A Magyarországra érkező hallgatóknak a tanulás folytatásában, az oktatóknak pedig a tanítás lehetőségében akarnak segíteni; a kisgyermekkel érkezőnek gyermekfelügyeletet és -foglalkozásokat biztosítanak. Nagyon sok kollégiumihely-felajánlás érkezett, a felsőoktatási intézmények adománygyűjtő akciókat is szerveznek – jelezte.

Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke a többi között arról szólt, hogy a hétvégén tartott közgyűlésükön a magyar egyetemisták szolidaritásukról biztosították a kárpátaljai magyarokat és az ukrajnai lakosságot. Jelezte azt is, hogy Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) egymillió forintot ajánl fele egy határmenti településnek. Ennek részleteiről a HÖOK-elnök későbbre ígért tájékoztatást.

Az ELTE segélyakcióiról itt talál információkat.

Forrás: hírportál