OTP Fáy Oktatási Innovációs Díj

2024.05.27.
OTP Fáy Oktatási Innovációs Díj
A pályázatra egyénileg vagy csoportban július 15-ig jelentkezhetnek magánszemélyek és szervezetek a tanítás hatékonyságát szolgáló projektekkel.

A pénzintézet 2022 októberében, az OTP Fáy Alapítvány működésének 30 éves évfordulója alkalmából hozta létre a díjat azzal a céllal, hogy az oktatási eszközök és módszertanok területén elismerje, támogassa és népszerűsítse azokat innovatív megoldásokat és kezdeményezéseket, valamint jó gyakorlatokat, amelyek növelik a tanítás minőségét, fokozzák a tanulás eredményességét, és elősegítik a 21. századi kompetenciák elsajátítását. A 2024-es pályázatra a következő típusú innovációkkal várják a jelentkezéseket:

  • tananyagok, taneszközök, pedagógiai módszertanok és oktatási gyakorlatok fejlesztése
  • új tanulásszervezési megoldások, digitális, illetve hibrid tanulási lehetőségek kialakítása
  • egy probléma megoldása eszközök és módszerek fejlesztésén keresztül
  • új mérés-értékelési megoldások
  • az esélyegyenlőség és inkluzivitás megteremtésére irányuló fejlesztések
  • új megoldások, eszközök, módszerek a diákok motiválására
  • pedagógusok képzésének, fejlesztésének, illetve a tudásmegosztásnak új megoldásai

A díjat három kategóriában (általános iskola alsó tagozat, felső tagozat, középiskola) hirdetik meg, minden kategóriában arany, ezüst és bronz fokozatú elismerést adnak át, amelyek mellé sorrendben 3 millió, 2 millió, illetve 1 millió forintos pénzjutalom is jár. A zsűri a kilenc díjazott innováció közül választja ki az OTP Fáy Oktatási Innovációs Nagydíj 2024 nyertesét, aki összesen nettó 5 millió forint díjazásban részesül. A nyertesek szabadalmi, jogi, pénzügyi-befektetési és PR kommunikációs támogatást is kapnak.

A pályázatokat kizárólag az erre szolgáló online felületen lehet benyújtani (egy pályázó több pályázatot is benyújthat és egy adott pályázat több kategóriában is versenyezhet). A pályázatnak tartalmaznia kell az innováció újszerűségének alátámasztását, hatásának, sikerének mérési módját, valamint a megvalósítás ütemezését és tervezett finanszírozását. A pályázatok előválogatás után kerülnek a zsűri elé, amely aztán a pályázat minősége, innovációs és pedagógiai értéke, újszerűsége, társadalmi hasznosságát, pedagógiai értékét, a kezdeményezés elérését, hatókörét, valamint hatásosságát, eredményességét is értékeli.

A díj fővédnöke Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a zsűri tagjai Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, a digitális divízió vezetője, Csejtei Ildikó, az OTP Fáy Alapítvány ügyvezetője, Érdi Péter számítógépes agykutató, a michigani Kalamazoo College professzora és Polgár Judit sakknagymester.

Beadási határidő: 2024. július 15.