Pál Csaba Ignaz L. Lieben-díjas

2008.11.19.
Pál Csaba Ignaz L. Lieben-díjas
Pál Csaba rendszerbiológusnak ítélték oda az Osztrák Tudományos Akadémia egyik legpatinásabb kitüntetését, az Ignaz L. Lieben-díjat.

Pál Csaba rendszerbiológusnak, az MTA Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézet kutatójának, az ELTE TTK Növényrendszertani és Ökológiai Tanszék külsős oktatójának ítélte az Osztrák Tudományos Akadémia az Ignaz L. Lieben-díjat. Pál Csaba, aki a közelmúltban az ERC Starting Grantjét is elnyerte, kutatócsoportjával olyan számítógépes modellt fejlesztett ki, amely képes a többi közt előre jelezni, hogy mely gének kulcsfontosságúak egy adott élőlény anyagcseréjében. Pál Csaba az ELTE-n szerzett biológus diplomát, majd doktori tanulmányait is ott folytatta Szathmáry Eörs irányítása mellett. Kutatásaiért 2005-ben elnyerte a Talentum Akadémiai Díjat, eredményeit a Nature magazin is közölte. Vezető európai egyetemeken tett tanulmányutakat, majd a Trentói Egyetem vendégprofesszoraként működött, ahonnan az MTA Szegedi Biológiai Központjába tért haza, hogy az ERC Starting grant első fordulójának egyik hazai nyerteseként megalakítsa a genetikai és a drog interakciós hálózatok evolúcióját vizsgáló kutatócsoportját.

A Lieben-bankház alapítójának nevét viselő Ignaz L. Lieben-díjat még 1863-ban hozták létre, és ma olyan fiatal közép-európai - bosznia-hercegovinai, cseh, horvát, magyar, osztrák, szlovén vagy szlovák - tudósok munkáját ismerik el vele, akik kiemelkedőt alkottak a molekuláris biológia, a kémia vagy a fizika területén. Az eszmei elismerés mellett a kitüntetéssel csaknem 30 ezer euró jár.