Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására

2016.07.20.
Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására
Ismét meghirdette a kiemelkedő kutatási eredményeket elérő tudósok számára kiírt, tudományos műhelyek kialakítását célzó pályázatát a Magyar Tudományos Akadémia. A 2017-től 2022-ig tartó programra jelentkezők közül előnyben részesülnek a fontos társadalmi problémákkal foglalkozó kutatások művelői. A pályázat elektronikus beadásának határideje 2016. szeptember 27.

Az akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására kiírt pályázat fő célja a hazai felsőoktatási intézményekben, kutatási tevékenységet végző közgyűjteményekben vagy közintézményekben működő szellemi műhelyek támogatása, a kutatói és oktatói utánpótlás elősegítése, az MTA kutatóintézet-hálózata és a felsőoktatási intézmények közötti együttműködés erősítése. Az akadémiai támogatás hozzájárul a kutatóintézet-hálózat kutatási profiljából hiányzó témák műveléséhez is, elsősorban a felfedező kutatások területén.

A pályázati kiírás szerint az elbírálásnál előnyben részesülnek a fontos társadalmi problémákkal kapcsolatos témák, így a magyarországi népegészségügy helyzetével, a nemzetközi felsőoktatási rangsorkészítés módszertanával, a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi esélyeinek növelésével, illetve a migrációs folyamatok elemzésével foglalkozó kutatások. A 2017-től 2022-ig tartó programban évente 25–65 millió forint támogatásban részesülhet az MTA pályázatán eredményesen szereplő nyertes.

További információk

Az ELTE-n működő akadémiai kutatócsoportokról bővebben itt olvashat.

MTA