Patkós András lett „Az év ismeretterjesztő tudósa”

Patkós András, az Atomfizikai Tanszék professzor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 2014. február 19-én vehette át „Az év ismeretterjesztő tudósa” díjat a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) budapesti székházában. A tudományos újságírók szavazatai szerint a megelőző évben a díjazott tette a legtöbbet a tudomány közérthető megjelenítéséért, népszerűsítéséért az írott és az elektronikus sajtóban a tudomány legkiválóbb művelői közül. A Tudományos Újságírók Klubja által 1996-ban alapított elismerés részeként a díjazottakról egy kisbolygót is elneveznek, amiről oklevelet kapnak.

„Minden díjnak az igazi lényegét és fontosságát a kitüntetettek szakmai munkája, minősége szabja meg” – mondta az elismerés átadásakor Vizi E. Szilveszter akadémikus, a TIT elnöke. Hangsúlyozta: a magyar tudományos újságírók munkájának lényege, hogy magyar nyelven, közérthetően tegyék hozzáférhetővé mindenki számára a kor legújabb és legfontosabb kutatási eredményeit. Nekik köszönhető az a díj is, melyet a legkiválóbb ismeretterjesztő tudósoknak adományoznak. Patkós András a díjátadás után „Alkotás és hatás” címmel tartott előadást.

Patkós András 1947-ben született, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnáziumban érettségizett. Fizikus oklevelét a kvarkok dinamikai kimutatásának területén végzett kutatómunkájából írott szakdolgozatával nyerte el 1970-ben. Diplomájának megszerzése óta oktat az Atomfizikai Tanszéken, amelyet két alkalommal 1998 és 2003, illetve 2007 és 2010 között vezetett. Számos vezető részecskefizikai kutatólabor és intézmény vendégprofesszora volt, így többek között dolgozott a koppenhágai Niels Bohr Intézetben, a Bonni Egyetemen, az angliai Rutherford Laboratóriumban és a genfi CERN-ben. 1992-ben vehette át az Akadémiai Díjat. 1996 és 1998 között a Művelődési és Közoktatási Minisztérium tudományos főosztályát vezette. 2001-ben az Akadémia levelező, 2007-ben pedig rendes tagjává választották. 2004 és 2007 között az ELTE Bolyai Kollégiumát vezette, 2005 és 2007 között az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, 2010 és 2012 között az ELTE kutatóegyetemi projektjének szakmai vezetője volt. 2012 óta Egyetemünk professor emeritusa.

Patkós elsősorban a véges hőmérsékletű kvantumtérelméletek megoldási módszereinek fejlesztésében ért el kiemelkedő eredményeket, foglalkozik a térelméletek kozmológiai-asztrofizikai alkalmazásaival, köztük a Világegyetem anyag-antianyag aszimmetriájának kialakulásának értelmezésével.

Az ELTE professzorai közül korábban R. Várkonyi Ágnes, Csányi Vilmos és Marx György részesültek „Az év ismeretterjesztő tudósa” elismerésben, az Egyetem egykori hallgatói közül pedig Almár Iván, Csermely Péter, Freund Tamás, Hargittai Magdolna, Illés Erzsébet, Kordos László, Lukács Béla, Schiller Róbert és Simonyi Károly szerepel az eddig díjazottak sorában.

2014.02.20.