Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK)

2021.09.27.
Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK)

2021. OKTÓBER 8.

10.00–11.00

Áltudományok, álhírek és koronavírus: ördögi kör

A koronavírus nyomán korábban nem látott dezinformációs járvány jelent meg, amely vissza is hatott a vírus terjedésére: a több álhír magasabb fertőzöttséget és több halálesetet eredményezett. Megváltozott a társadalom viszonya is a tudományhoz: a többség alkalmazta a tudomány által képviselt javaslatokat, a lakosság egy jelentős részénél viszont népszerűvé váltak a tudományellenes nézetek és összeesküvés-elméletek. Az előadás bemutatja, hogy az áltudományok terjedése hogyan ássa alá a vírus elleni védekezést.  

Előadó: Krekó Péter habilitált egyetemi docens
Helyszín: D épület 2. emelet, Eötvös terem 


Nők az olimpiákon – az egyenjogúság XX. századi története

Miért nem vehettek részt nők az első olimpián? Miért ellenezte a részvételüket a haladó szellemű Coubertin báró? Mely sportágakat űzték a nők már a XIX. században is? Hogyan változott meg a közvélekedés a nők sportjáról? Eredményesebbek-e az olimpiákon a nők, mint a férfiak? Ki lehetett volna az első magyar olimpiai érmes nő már 1908-ban, és miért nem lett az? Az előadás végén a résztvevők játszhatnak is, a kvíz nyertese ELTE PPK-s ajándékcsomagot kap. 

Előadó: Bukta Zsuzsanna egyetemi adjunktus, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke
Helyszín: D épület földszint, Puskin terem

11.00–12.00

Pszichopátia – tények és tévhitek

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy pszichopata, akkor az elsők között a sorozatgyilkosok olyan nagy „klasszikusai” jutnak az eszünkbe, mint Hannibal Lecter vagy Ted Bundy. Azonban nem minden pszichopata sorozatgyilkos,és nem minden sorozatgyilkos pszichopata – számos tévhit kering ezzel a személyiségzavarral kapcsolatban. Mi a különbség a pszichopátiás vonások és a pszichózis között? A pszichopaták születnek vagy azzá tesszük őket? Lehet-e „kezelni” ezt a pszichés zavart? Az előadás ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körül.

Előadó: Magi Anna egyetemi tanársegéd
Helyszín: D épület 2. emelet, Eötvös terem


Sportos játékok vagy játékos sportok? 

Vajon miért játszik az ember? És miért sportol? Van-e a kettő között különbség? Huizinga történeti és filozófiai nézete szerint a sport gyökerei is a játékokhoz nyúlnak vissza. De vajon a sportjátékok játékosabb sportok, mint az esztétikai, küzdő- és teljesítménysportok? Vajon a játék komoly szerepet kap a sportjátékok edzésein? És a sportolók „játszanak” egy tétmérkőzésen? A játékokkal fűszerezett előadás a fenti kérdéseket járja körbe és bemutatja napjaink kutatási eredményeit.

Előadó: Kovács Katalin egyetemi docens
Helyszín: D épület földszint, Puskin terem


 Mit tudunk és mit nem a magyar fiatalok egészségéről?  

A résztvevők egy régóta zajló, nemzetközi kutatás alapján beszélgetnek a hazai fiatalok egészségéről, megnézik a legutóbbi adatfelvétel néhány érdekes eredményét (pl. alkoholfogyasztás, szexuális egészség, kortárs bántalmazás). Kitérnek arra, hogy mennyire hihetőek az eredmények, milyen egészségmagatartásokban erősek a magyar fiatalok, és melyek a fejlesztendő területek. Emellett megbeszélik, milyen témákkal lehetne még jobban körülírni a magyar iskolások szokásait, életmódját.

A workshopon legfeljebb 25 fő vehet részt. A programra az ELTE PPK információs standjánál lehet regisztrálni a teremkapacitás erejéig. 

Előadó: Várnai Dóra Eszter egyetemi adjunktus
Helyszín: C épület alagsor 8-as terem

13.00–14.00

A jövő munkaerőpiaca és munkahelye: a mesterséges intelligencia és a HR 

A technológiai változások következtében soha nem látott gyorsasággal változik a munkaerőpiac és a munkaerővel szembeni elvárások. Milyen tudásra, ismeretekre és kompetenciákra lesz szükségünk a munkaerőpiacon 10–20 év múlva? Milyen hatással lesz a munkahelyekre a mesterséges intelligencia? Várhatóan milyen foglalkozások szűnnek meg, és milyen új munkakörök születnek? Kiderül az előadásból.

Előadó: Hegyi-Halmos Nóra egyetemi adjunktus
Helyszín: D épület 2. emelet, Eötvös terem


Rejtett hálózatok az iskolában

A tanulókat számos hálózat veszi körbe az iskolában, még ha ez első pillantásra sokszor nem is tűnik fel. Az előadás során szó esik az informatikai hálózatokról, a közösségi média és a valós társas kapcsolatrendszer különbségeiről, tanulásról és tudáscseréről, a tananyag hálózatos struktúrájáról és a Máté-effektusról is. A prezentáció kitér a Barabási Albert-László által vázolt elméleti problémák pedagógiai vonatkozásaira, így az iskolai sikeresség és a hálózatok kapcsolatára is.

Előadó: Szabó Zoltán András egyetemi adjunktus 
Helyszín: D épület földszint, Puskin terem


10.00–14.00 

Mennyire ismered önmagad?

Személyiségpszichológiai kérdőívek kitöltése – automatikus visszajelzéssel és beszélgetési lehetőséggel.

Vezetik: Pigniczkiné Rigó Adrien egyetemi docens és PhD-hallgatói
Helyszín: C épület 002-es terem