Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK)

2022.09.29.
Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK)

2022. OKTÓBER 14.

10.00–11.00 

Női szenvedélybetegség, férfi ellátórendszer 

Van-e különbség a női és férfi szenvedélybetegségben? Hogyan kapnak ellátást, akik problémás szerhasználók vagy viselkedési függőségük van? A nemzetközi vizsgálatok szerint egyre csökken a különbség a nők és férfiak szerhasználata között, az ambulanciákon, a rehabilitációs intézetekben mégis minimális a lányok, nők aránya. Az előadás azt mutatja be, milyen társadalmi, pszichológiai magyarázatai vannak e jelenségnek. 

Előadó: Kaló Zsuzsa habilitált egyetemi docens, Pszichológiai Intézet
Helyszín: D épület földszint, Puskin terem


Mit tanulunk a kisbabáktól az ELTE Babalaborban?  

Az elmúlt néhány évtizedben kisebb iparággá fejlődött a babakutatás, vagyis az életük első néhány évében járó gyerekek tudásának és szellemi képességeinek tanulmányozása. Az új módszerek és ötletes kutatások az emberiség több ezer éves kérdésére keresik a választ: mi a tanult és mi a veleszületett az emberben? Az előadás az ELTE Babalaborban folyó kutatásokból vett példákon keresztül mutatja be, milyen típusú kérdéseket tehetünk fel, és milyen válaszokat kaphatunk a babáktól – és ebből mi mindent tanulhatunk magunkról. 

Előadó: Forgács Bálint egyetemi adjunktus, Pszichológiai Intézet
Helyszín: D épület 2. emelet, Eötvös terem

11.00–12.00

Rejtett hálózatok az iskolában

A tanulókat számos hálózat veszi körbe az iskolában, még ha ez első pillantásra nem is tűnik fel. Az előadás során szó esik az informatikai hálózatokról, a közösségi média és a valós társas kapcsolatrendszer különbségeiről, tanulásról és tudáscseréről, a tananyag hálózatos struktúrájáról és a Máté-effektusról is. A prezentáció kitér a Barabási Albert-László által vázolt elméleti problémák pedagógiai vonatkozásaira, így az iskolai sikeresség és a hálózatok kapcsolatára is.

Előadó: Szabó Zoltán András egyetemi adjunktus, Neveléstudományi Intézet
Helyszín: D épület földszint, Puskin terem


Cheerleading: egy új sportág felépítése Magyarországon

Mekkora kihívást jelent egy új sportág bevezetése Magyarországon? Milyen fontos mérföldkövek vezettek idáig, és mi volt ebben a diplomás sportszervezők feladata? Mi kellett ahhoz, hogy olimpiai sportággá váljon a cheerleading, és van-e rá esély, hogy a magyar csapat is indulhasson a következő olimpián? Az előadás a cheerleading példáján keresztül szeretné bemutatni a sport iránt érdeklő hallgatóknak a sporttudományokban és azon belül a sportszervezésben rejlő lehetőségeket.

Előadó: Kovácsik Rita egyetemi adjunktus, Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet; az ELTE cheerleader csapatának vezetője
Helyszín: D épület 2. emelet, Eötvös terem

13.00–14.00

A jövő munkaerőpiaca és munkahelye: a mesterséges intelligencia és a HR 

A technológiai változások következtében soha nem látott gyorsasággal változik a munkaerőpiac és a munkaerővel szembeni elvárások. Milyen tudásra, ismeretekre és kompetenciákra lesz szükségünk a munkaerőpiacon 10–20 év múlva? Milyen hatással lesz a munkahelyekre a mesterséges intelligencia? Várhatóan milyen foglalkozások szűnnek meg, és milyen új munkakörök születnek? Kiderül az előadásból.

Előadó: Hegyi-Halmos Nóra egyetemi adjunktus, Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet
Helyszín: D épület földszint, Puskin terem


Pszichopátia – tények és tévhitek 

 Amikor meghalljuk azt a szót, hogy pszichopata, akkor az elsők között a sorozatgyilkosok olyan nagy „klasszikusai” jutnak az eszünkbe, mint Hannibal Lecter vagy Ted Bundy. Azonban nem minden pszichopata sorozatgyilkos, és nem minden sorozatgyilkos pszichopata – számos tévhit kering ezzel a személyiségzavarral kapcsolatban. Mi a különbség a pszichopátiás vonások és a pszichózis között? A pszichopaták születnek vagy azzá tesszük őket? Lehet-e „kezelni” ezt a pszichés zavart? Az előadás ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körül.

Előadó: Magi Anna egyetemi tanársegéd, Pszichológiai Intézet
Helyszín: D épület 2. emelet, Eötvös terem

10.00–13.00

Mennyire ismered magad? 

Szeretnéd megtudni, mik az erősségeid, és melyek a fejlesztendő területeid? Pályaválasztás előtt állsz? Még nem körvonalazódott az elképzelésed, vagy éppen megerősítésre vársz? Szeretnéd tudni, mennyire vagy izgalom- és kalandkereső, vagy mi motivál az életben? Kíváncsi vagy arra, hogy a pacsirták vagy a baglyok táborába tartozol inkább? Hasonló kérdések megválaszolásában állunk rendelkezésedre! Online kitölthető tesztek segítségével nyerhetsz bepillantást e kérdésekbe és saját személyiségedbe! A teszteket képzett pszichológusok, a PPK doktori hallgatói helyben értékelik. 

Vezetik: Pigniczkiné Rigó Adrien egyetemi docens, Pszichológiai Intézet és PhD-hallgatói
Helyszín: C épület, 002-es terem