Péterfi Barbara a Komáromy Gábor-ösztöndíj idei díjazottja

Péterfi Barbara, az ELTE nemzetközi kapcsolatok, illetve kommunikáció és médiatudomány szakának hallgatója nyerte idén a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Cook Communications PR-ügynökség közös ösztöndíját.

Az erős mezőnyben ösztöndíjas lett Csonka Anna, az ELTE öregdiákja is, jelenleg a CEU politológia szakának hallgatója, aki a vörösiszap-katasztrófa átláthatósági és szabályozási szempontjaival foglalkozik majd projektjében. A Figyelő különdíját szintén az egyetem diákja, G. Szabó Dániel joghallgató kapta. A győztesek anyagi segítséget kapnak a cikksorozatok elkészítéséhez, illetve Adam LeBor, a The Times és a The Economist budapesti tudósítója mentorálja őket.

Péterfi Barbara győztes pályamunkájában az agyelszívás jelenségének hazai vonatkozásait ismertető riportot vázolt. Egyes becslések szerint a 30 év alatti magyar fiatalok 48%-a tervezi, hogy elhagyja az országot képzési és munkalehetőségeket keresve. Barbara ennek okait és hátterét – többek között a képzési költségeket és a felsőoktatási intézményrendszert, illetve a szakmai lehetőségeket – vizsgálja majd cikksorozatában. Jelenleg külső munkatársként a MOHA Online oktatási portál szerkesztésében is részt vesz.

A bírálóbizottság külön kiemelte G. Szabó Dániel pályázatát, amely az információszabadság és átláthatóság kérdését vetette fel a hallgatói önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatban. Dániel az ELTE jogi karának hallgatója és ügyvédként az állampolgári jogokkal szeretne foglalkozni. Felfigyelve a témában rejlő lehetőségre, Lambert Gábor, a bírálóbizottság tagja, a Figyelő főszerkesztője, már az interjú során gyakornoki és megjelenési lehetőséget ajánlott a pályázónak.

A Komáromy Gábor-ösztöndíjat a Cook Communications és az MCC 2010-ben elhunyt munkatársuk emlékére alapította, ezzel ösztönözve a média kritikus megközelítését és segítve a gyakorlatorientált újságíróképzést. A pályázat, szakterülettől függetlenül, nyitott minden hazai, nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai képzésben résztvevő hallgató számára. Idén 12 projektterv érkezett, melyek a vörösiszap-katasztrófa következményeinek bemutatását, emellett a művészet, a szexuális identitás, a menekültügy, a politika és a kulturális sokszínűség kérdéseit állították középpontba.

A tavalyi Komáromy Gábor-ösztöndíjat Laborczi Dóra, ELTE-s hallgató nyerte.
Mathias Corvinus Collegium

2012.11.28.