Pilinszky verseivel a videójáték-függőség ellen

2024.04.12.
Pilinszky verseivel a videójáték-függőség ellen
Országos művészetterápiás előadássorozatot indított a Versszínház az ELTE PPK Addiktológiai Kutatócsoport és kiberszakemberek közreműködésével. A World of Pilinszky című projekt célja, hogy iránymutatást adjon a fiatal generációnak az egészséges digitális eszközhasználathoz.

Az Egészségügyi Világszervezet 2019 óta hivatalosan is betegségként tartja számon a  játékhasználati zavart, ami leegyszerűsítve a kontroll nélküli videójátékozást jelenti. A függőség megelőzésére és a biztonságos internethasználatra hívja fel a figyelmet a World of Pilinszky - Létmesék kicsit és nagyon „fölnőtteknek” című előadás, segítségül hívva a 20. század egyik legnagyobb költőjének verseit.

A művészetterápiás projektet 2021-ben mutatták be a költő születésének 100. évfordulója alkalmából a Müpa, a Versszínház és a Zichy Szín-Műhely koprodukciójaként, Turek Miklós rendezésében és előadásában, Rúzsa Magdolna, Gundel Takács Gábor és Galambos Péter közreműködésével. Az előadás középpontjában egy világtól elszigetelődött gamer fiú áll, aki Pilinszky János verseinek morális útmutatásával képes kiszabadulni monitorjai fogságából.

Az új programsorozatban a versszínházi előadás egy prevenciós beszélgetéssel egészül ki, melynek előkészítésében és lebonyolításában az ELTE PPK Addiktológiai Kutatócsoport tagjai, Király Orsolya, Koncz Patrik és Koronczai Beatrix is részt vesznek. A beszélgetés során szó esik a videójáték-függőség tüneteiről, a negatív következményekről, a rizikófaktorokról és arról, mit tehetünk az biztonságos és tudatos használat kialakítása érdekében. A résztvevők tájékoztatást kapnak a szakmai ellátással foglalkozó hazai intézményekről is, így támogatva ezek láthatóvá válását a problémával küzdők és hozzátartozóik számára. A program interaktív, így a hallgatóságnak is van lehetősége feltenni kérdéseit és megosztani véleményét, saját tapasztalatait.   

Az elsősorban serdülőknek és fiatal felnőtteknek szóló programra a szervezők várják az érdeklődő középiskolák és főiskolák jelentkezését a Versszínház elérhetőségén.

További információ ezen a linken található.

Forrás: ELTE PPK