Pintér Bence a Komáromy Gábor Ösztöndíj idei díjazottja

A Cook Communications PR-ügynökség és a Mathias Corvinus Collegium idén is meghirdette a Komáromy Gábor-ösztöndíjat. Az újságíró pályázat szakterülettől függetlenül nyitott volt minden hazai, nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai képzésben résztvevő hallgató számára. A 2013/2014-es tanév díjazottja a zsűri egybehangzó véleménye szerint Pintér Bence, az ELTE történelem szakának nemzetközi kapcsolatok szakirányos hallgatója lett.

A 2013. évi Komáromy Gábor Ösztöndíj kiírására 21 projektterv érkezett, a bírálóbizottság tagjai öt pályázót hívtak meg szóbeli meghallgatásra. A projektjavaslatok számos témát érintettek: többek között három szólt a hajléktalanságról, kettő a romákról, kettő a magyar filmről és médiáról, illetve érkezett pályamunka a környezetvédelemről, a homoszexuális jogokról, a cyberbullyingről, és a hallgatói önkormányzatok korrupciógyanús ügyeiről is.

Pintér Bence győztes pályázati anyaga Magyarországon, vagy Magyarországon keresztül menedéket kereső migránsokról szól. 2010 és 2013 között a Magyarországon menedéket keresők száma hatszorosára nőtt. Bence vizsgálni szeretné a növekedés okait, azokat politikai döntéseket, amelyeket Magyarországnak ebből a tendenciából eredően kell meghoznia, bemutatná a magyarországi menekülttáborokban élők tapasztalatait, és azt, hogy milyen sors vár rájuk: hányan kapnak menekült- és oltalmazott státuszt Magyarországon, integrálódnak-e, elfogadják-e őket? Hány embert küldenek vissza az anyaországukba, és hányat biztonságos harmadik országokba? Pintér Bence 22 éves, jelenleg a Mandiner.hu portál újságírója, az ELTE történelem szakának mesterszakos hallgatója, nemzetközi kapcsolatok szakirányon. BA diplomáját a Szegedi Tudományegyetem történelem szakán szerezte.

A Komáromy Gábor ösztöndíjat az elmúlt években is ELTE-s hallgatók nyerték el: 2012-ben Péterfi Barbara, 2011-ben pedig Laborczi Dóra. A tavalyi kiírásban a Figyelő különdíjasa G. Szabó Dániel lett.

Forrás: Kreatív

2013.12.03.