Podcast-sorozatot indított a Természettudományi Kar

2021.02.23.
Podcast-sorozatot indított a Természettudományi Kar
A sorozat hetente új tartalommal jelentkezik majd csütörtök esténként, követhető Youtube-on és Spotify-on is.

A podcast csatorna célja, hogy a természettudományok szerteágazó területeit hitelesen és egyszerűen tudja megismertetni az érdeklődőkkel. Minden adásban más-más meghívott vendég beszél az aktuális és népszerű természettudományos felfedezésekről és eseményekről, a hallgatóság így első kézből értesülhet a természettudományos innovációkról az ország legkiválóbb kutatóinak tolmácsolásában. A sorozat minden héten csütörtökön 19 órakor jelentkezik élőben.

Az első adást 2021. február 11-én teljes egészében a felvételinek szenteltek a készítők. Az ELTE TTK Hallgatói Önkormányzatának elnöke és tisztségviselői beszéltek a továbbtanulásról, a felvételi követelményekről, a mentorrendszerről és saját tapasztalataikról, amelyeket elsőéves egyetemistaként szereztek. Az ELTE TTK Youtube-csatornáján és a hivatalos Facebook-oldalon párhuzamosan streamelt adás alatt élő chatfelületet biztosítottak a nézőknek, hogy az érdeklődők feltehessék kérdéseiket, amelyekre azonnal választ is kaptak. Az első részben Jeges Viktor, Ádám Rozália és Barcza Bónis beszélgetett az elsőéves egyetemistákra váró feladatokról és élményekről.

A második podcastban az űrtudományé és a csillagászaté volt a főszerep. Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal és Szabó Zsófia Marianna csillagásszal beszélgetett Papp Eszter fizikus doktorandusz a Nők a tudományban világnap alkalmából. Szabó Zsófia Marianna beszámolt kutatásának sikeréről: ötlete nyomán Európa legjobb rádiótávcsövei március 11-én méréseket végeznek a tőlünk 450 fényév távolságra lévő kettős csillagrendszeren, hogy pontosabb képet alkothassunk a Naphoz hasonló csillagok kialakulásáról. Az adásban szó volt még a 2021. február 18-án landoló Perseverance marsjáróval kapcsolatos tudományos újdonságokról és a Mars felszínével és összetételével kapcsolatos legújabb vizsgálatokról is.

Az adások elérhetők a TTK Spotify-oldalán és Youtube-csatornáján.

Forrás: ELTE TTK