PPK-sok a viselkedési függőségek legnagyobb tudományos fórumán

2023.10.09.
PPK-sok a viselkedési függőségek legnagyobb tudományos fórumán
Több mint háromszázan vettek részt augusztus végén a PPK-s társszervezésű 8. ICBA konferencián Dél-Koreában. Az eseményen újra a konferenciát is szervező társaság, az ISSBA elnökévé választották Demetrovics Zsolt egyetemi tanárt, a legjobb poszter díját Kocsel Natália egyetemi adjunktus nyerte el.

Az ELTE által 2013-ban elindított International Conference on Behavioral Addictions (ICBA) konferencia éves rendeszerességgel biztosít lehetőséget a kifejezetten a nem kémiai szerekkel kapcsolatos függőségekre fókuszáló kutatások megvitatásának, a témával foglalkozó szakemberek találkozásának. Kivételt csak a Covid-19 világjárvány ideje képezett, de két év szünet után ismét személyesen gyűlhettek össze a kutatók Notthingamben.

A viselkedési addikciók kutatása Ázsiában különös érdeklődésre tart számot, ezért a kontinens második alkalommal adott otthont a konferenciának: a 2019-es yokohamai rendezvény után idén Dél-Koreában, Incheonban találkoztak a világ minden tájáról érkező pszichológusok, pszichiáterek, orvosok és kutatók. A háromnapos eszmecserét az ISSBA (International Society for the Study of Behavioral Addictions) és a Korean Academy of Addiction Psychiatry szervezte, és a két társaság vezetője, Demetrovics Zsolt és Hae Kook Lee elnökölte. A szervezésben Eisinger Andrea, az ELTE PPK oktatója, az ISSBA titkára is oroszlánrészt vállalt.

A több mint 300 résztvevőt számláló rendezvényen az ELTE számos kutatója (Dana Katz, Kocsel Natália, Koronczai Beatrix, Kun Bernadette, Mervó Barbara, Pesthy Zsuzsa, Szabó Attila, Urbán Róbert) képviseltette magát mind a poszterszekcióban, mind az előadásokon, valamint a szekcióelnöklésen. A legjobb poszter díját (Best Poster Award) Kocsel Natália, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék egyetemi adjunktusa nyerte el. Munkája a rumináció és impulzivitás szerepét mutatta be a problémás szerencsejáték alakulásában longitudinálisan.

A tanácskozás fő témakörei a viselkedési addikciók teljes spektrumát felölték. Az előadásokon szó esett egyebek mellett az internethasználati zavar korai kezelésével kapcsolatos eddigi kutatási eredményekről, az ADHD-tünetek szerepéről a játékhasználati zavar fennmaradásában, a szenvedély dualisztikus modelljéről és az addiktív viselkedéssel való kapcsolatáról, de helyet kapott a palettán a problémás közösségimédia-használat, a binge-watching („sorozatdarálás”), a kompulzív szexuális viselkedés, a problémás pornófogyasztás, a kompulzív vásárlás, a munkaaddikció, a sportaddikció és az evésfüggőség problémaköre is.

A rendezvény ideje alatt voksoltak az ISSBA új elnökségéről, ennek során Demetrovics Zsoltot újabb öt évre elnöknek választották, míg Király Orsolya és Bőthe Beáta elnökségi tagok lettek.

Jövőre a konferencia Gibraltáron várja vissza a viselkedési addikciók iránti érdeklődő kutatókat és a kezelésben résztvevő szakembereket.

Forrás: ELTE PPK