Professzionalizmus a kultúrában – felhívás

2016.05.11.
Professzionalizmus a kultúrában – felhívás
Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete, valamint a Szépírók Társasága 2016. szeptember 9-én „Professzionalizmus a kultúrában – esztétikai és intézménykritikai közelítések” címmel konferenciát szervez, melyre 2016. május 31-ig várják a jelentkezéseket.

A konferencia történeti perspektívából és a kortárs kultúra tapasztalatai felől vizsgálja azt a kérdést, hogy mit jelent a professzionalizálódás az irodalmi és művészeti alkotótevékenységben. Esztétikai, szociológiai, intézményelméleti, kultúratudományi kérdéseket és művészek tapasztalatát, személyes történeteit vizsgálva járja körül azokat a változó kulturális, szociológiai, mediális feltételrendszereket, amelyek között a magyar kultúra története során és napjainkban valaki profi íróvá, művésszé vált és válik. A tanácskozást felolvasóest zárja, amelyen írók olvasnak fel saját íróvá válásuk történetéről.

A szervezők olyan előadásokat várnak, amelyek a profi-amatőr szembeállítás ideológiai, esztétikai, illetve intézményes megalapozásával kapcsolatosak. A konferencia az alkotótevékenységre koncentrál; a befogadás, illetve a kritika területével – melyek ugyancsak nagyon érdekesek az amatőr-profi szembeállítás szempontjából – ezúttal nem foglalkozik.

Javasolt témakörök:

  • Esztétikai közelítések
  • Az amatőr kreatív tevékenység értékelésének változó perspektívája
  • A kulturális ipar és támogatás intézményeinek esztétikai prekoncepciói egykor és ma
  • A szimbolikus és az anyagi elismerés viszonyrendszere
A panelelőadások 15 percesek lesznek, a konferencia nyelve magyar. További információk a részletes felhívásban olvashatók.

Jelentkezés (2016. május 31-ig)

ELTE BTK MMI