Pszichológiában a legjobb 300 között az ELTE

2018.12.03.
Pszichológiában a legjobb 300 között az ELTE
Magyarországról kizárólag az Eötvös Loránd Tudományegyetem került fel a brit Times Higher Education magazin pszichológiai képzéseket osztályozó, 2019-re szóló szakterületi rangsorába. Az ELTE a tavalyi kettőhöz képest idén már hat szakterületi ranglistán szerepel.

A londoni székhelyű Times Higher Education magazin 2004 óta minden évben közzéteszi a világ egyetemeinek rangsorát (World University Rankings). Ez az átfogó lista öt szempont (oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció) szerint, összesen 13 indikátor alapján vizsgálja a világ felsőoktatási intézményeit. A szigetország vezető felsőoktatási kiadványa szeptember végén hozta nyilvánosságra a 2019-re szóló összesített rangsorát, az ezen szereplő 1258 intézmény közül az ELTE 601–800. helyen végzett, ezzel tartja tavalyi helyezését.

A magazin október közepe és november vége közötti időszakban összesen 11 listát publikált, amelyek az egyes tudományterületek szerint rangsorolják a világ legjobb egyetemeit. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a tavalyi kettő után idén már hat szakterületi rangsorban szerepelt. E hat közül négyben (pszichológia, élettudományok, természettudományok, bölcsészkarok) az ELTE-t minősítették a legjobb magyar egyetemnek. A szakterületi rangsorban egyetemünk a pedagógiai és pszichológiai tudományok területén érte el a legjobb eredményt: ebben a kategóriában egyedüli magyar intézményként került fel a listára, a 251–300. helyre. Az élmezőnyben tavalyhoz képest nem történt változás, a dobogó első három fokát sorrendben a Stanford, a UCL és a Princeton foglalja el.

Az élettudományok területén a magyar egyetemek közül az ELTE a 301–400. helyezettek közé került, ugyanitt van a SOTE, míg a Pécsi Tudományegyetemet a 401–500-ik, a Debreceni Egyetemet pedig az 501–600. helyezettek közé sorolták az összesen 751 intézményt tartalmazó rangsorban. Itt is őrzik vezető pozíciójukat a tavalyi nyertesek, vagyis a Harvard, a Cambridge és az Oxford. Új jelenség a kínai egyetemek javuló eredménye: a listán a Csinghua Egyetem a 10-ik, a Pekingi Egyetem a 19-ik helyen szerepel. A THE közleménye megjegyzi, hogy a tavalyi évhez képest számos francia egyetem is jobb eredményt ért el.

A természettudományos képzések összesen 963 intézményt tartalmazó listájára négy magyar egyetem került fel, a sort itt is az ELTE vezeti: egyetemünk az 501–600. helyre, a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem, illetve a Szegedi Tudományegyetem a 601–800. helyre, míg a Debreceni Egyetem a 801+ kategóriába került. A legkiválóbbnak már második éve a Princeton University bizonyult, a New Jersey állambeli egyetemet idén a Massachusetts Institute of Technology és a Stanford követi.  Figyelmet érdemel, hogy ezen a területen Dél-Korea komoly fejlődést mutat: míg tavaly mindössze egy, idén már három intézményük került be a legjobb 100 egyetem közé.

A bölcsészettudományokban Magyarországról csak az ELTE került fel a listára, a 301–400. kategóriában szerepel. Ezen a szakterületen tavalyhoz hasonlóan a Stanford University és Massachusetts Institute of Technology áll a világranglista élén. Az informatikai képzések 2019-es listáján az ELTE az 501–600. kategóriába került, míg a társadalomtanulmányok (szociológia, földrajzi, politikatudományi, a kommunikáció-média, valamint a nemzetközi képzések) terén a 600+ kategóriában végzett, a listát itt idén az Oxford vezeti.

A teljes 2019-re szóló szakterületi ranglistákat indikátorok, intézmények és országok szerinti bontásban itt lehet böngészni.