Publikálási lehetőség a CUP folyóirataiban

2023.06.28.
Publikálási lehetőség a CUP folyóirataiban
Az ingyenes lehetőséggel az EISZ és a Cambridge University Press Read&Publish szerződésének keretén belül az ELTE szerző élhetnek.  

A cikk levelező szerzője ELTE affiliációval kell rendelkezzen (levelező szerzőnek az tekinthető, aki a kéziratot benyújtja és a cikkel kapcsolatos valamennyi adminisztrációs feladatot ellátja). A szerzők azonosítása ORCID azonosító, az affiliáció (intézmény neve) alapján, illetve egyedi azonosítás (a szerző e-mai-címének végződése alapján) már a kézirat benyújtásakor megtörténik. Mivel az azonosítás egyik módja az e-mail domain alapján való azonosítás, nagyon fontos, hogy a levelező szerző, de a cikk többi szerzője is az intézményi e-mail-címét használja.

A kiadó hibrid és gold OA folyóiratába egyaránt van lehetőség publikálni, továbbra is korlátlan számú cikk publikálható nyílt hozzáféréssel az egyetem levelező szerzői által. Támogatott cikktípusok: research article (eredeti közlemény), review (összefoglaló cikk), case report, brief report, rapid communications. A szerzői jogokat a CCC Authors Choice (Creative Commons CC-BY, CC-BY-NC-SA és CC-BY-NC-ND) licenc biztosítja.

A megállapodás alapján támogatásra jogosultnak tekinthető, mégis valami miatt zártan megjelent cikkek OA-é alakítását a cikk közzétételi évének végéig van lehetőség utólag kérni, amennyiben a cikket a szerződés időtartama alatt tették közzé. Az ilyen zártan megjelent cikkek OA-é alakítását csak a levelező szerző kérheti a Payment Processing Softwaren vagy közvetlenül a kiadóval folytatott levelezésen keresztül.

Ha egy Cambridge folyóirat egy másik kiadóhoz kerül át a megállapodás időtartama alatt,

  • a közzétételre elfogadott cikkek továbbra is megjelennek a folyóiratban, feltéve, hogy az „átköltözés” előtt megjelent folyóiratkötetben van erre hely;
  • minden visszamenőleges OA-kérelemnek végig kell futnia az adott tartalom új kiadóhoz való átvitelének dátuma előtt;
  • a visszamenőleges közzététel mindaddig elérhető marad, amíg a Kiadó úgy nem ítéli meg, hogy erre a szolgáltatásra már nincs szükség.

A CUP-cikkek jóváhagyását az intézményi adminisztrátorok (az Egyetemi Könyvtár és Levéltár munkatársai oa@lib.elte.hu) végzik. A levelezőlistára/ról fel/leiratkozni, az archívumot olvasni itt lehet. Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár minden további kérdésben szívesen áll rendelkezésre az oa@lib.elte.hu címen.

A cikkek elfogadásának határideje: 2023. december 31.

Author Guide to paying an APC
Step by step guide to publishing OA seek-funding
R-P-Step-by-step
Cambridge Journals Collection